Sectorul laptelui din România se află într-o situație din ce în ce mai dificilă, iar mulți crescători de vaci se plâng că nu vor mai putea să-și continue activitatea. Astfel, deși ne aflăm deja pe ultimele locuri în Europa la acest capitol, situația ar putea deveni și mai rea în următorii ani, dacă autoritățile nu vor găsi soluții salvatoare.
Potrivit lui Ionuț Lupu, director executiv al asociației Holstein Ro, peste 90% din membri asociației pe care o conduce înregistrează pierderi în momentul de față.
”Anul 2022 l-am încheiat extrem de dificil, a fost un an în care costurile ne-au dus într-o zonă în care mulți fermieri au avut probleme serioase în a-și continua activitatea. În continuare suntem la costuri foarte ridicate, producem laptele cu 2,7-3 lei/litru, iar aceasta a fost dublată și de o scădere a consumului, lucru care i-a determinat pe mulți procesatori să preseze foarte mult pe prețurile de achiziție a laptelui. Fermierii sunt puși în fața unor reduceri fantastice de preț, iar din discuțiile cu ei, peste 90% din membri organizației noastre înregistrează pierderi în momentul de față”, a precizat Ionuț Lupu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Fermierii sunt nemulțumiți de mai mulți factori, printre care și condițiile de acordare a subvențiilor. Spre exemplu, la ajutorul național tranzitoriu sunt irosiți foarte mulți bani pe animale care nu mai există în momentul de față, din cauza datei de referință.
”Pe parte de ANT, este clar că s-a făcut și se face în continuare o mare nedreptate fermierilor. Ne dorm foarte mult ca această dată de referință, 2018, să fie însoțită de o serie de condiții de eligibilitate, avem nevoie ca producțiile să fie măcar la nivel de 50% în anul dinaintea depunerii cererii de plată, față de ce a avut fermierul înregistrat în 2018. Nu este posibil să fie ferme care și-au încetat activitatea, care mai au doar câteva animale și care să primească sute de mii de euro, în defavoarea fermierilor care produc”, a mai subliniat directorul executiv Holstein Ro.
În aceste condiții, România a ajuns la contraperformanța de a produce de 100 de ori mai puțin lapte decât Olanda, raportat la suprafața agricolă a țării, iar trendul este în continuare unul de scădere.
”Avem o producție extrem de mică de lapte raportată la suprafața țării. Producția României este de doar 130 litri de lapte pe hectar, iar dacă ne uităm pe evoluția din ultimii ani în care au fost făcute raportări, vedem că țările din Grupul de la Visegrad sunt singurele care au creșteri ale cantității de lapte produs. Noi avem un potențial fantastic, însă din cauza politicilor care nu au fost focusate pe zootehnie, am ajuns în acest punct. Realitatea este că exportăm subvenții, iar la final, când tragem linie, vedem că suntem pe ultimul loc, la coada Europei în ceea ce privește producția de lapte, în condițiile în care INS ne arată o creștere a importului de lapte materie primă”, a mai spus Ionuț Lupu pentru AGRO TV.