Culturile intercalare, beneficii agricole și financiare. Care sunt combinațiile potrivite între diverse plante

Culturile intercalare reprezintă plantele care sunt cultivate în spațiile libere dintre rândurile de cultură principală, de obicei cultura unei plante târzii printre rândurile unei plante timpurii sau invers. Un exemplu de cultură principală care, datorită spațiilor dintre rânduri, se pretează foarte bine la cultivarea altor plante, este vița de vie.

Să detaliem acest exemplu, menționând totuși că nu este o practică obișnuită pentru fermele mari de viticultură, cu suprafețe întinse, ci mai degrabă pentru gospodăriile care au câteva rânduri, ori o plantație mică/medie.
Există mai multe culturi pe care le poți planta printre rândurile de vie, care pot aduce beneficii agricole și financiare.

Iată câteva dintre posibilități:

 1. Plante aromatice: Busuiocul, cimbrul, menta, sau rozmarinul sunt plante aromatice care pot fi cultivate în mod eficient în jurul viței de vie. Acestea pot fi utilizate atât pentru uz casnic cât și în industria alimentară.

 2. Legume: O gamă largă de legume poate fi cultivate între rândurile dintr-o vie tânără, recent înființată, cum ar fi: mazăre, fasole, ceapă, usturoi, salată, ridichi, morcovi, pătrunjel, varză de vară și tomate sau cartofi timpurii. Există anumite reguli de plantare, pe fiecare interval sau din două în două intervale, în funcție de vârsta viei, lățimea intervalelor, tipul legumelor plantate, etc.

 3. Plante medicinale: Plantele medicinale, cum ar fi echinacea, ginsengul sau valeriana, pot fi cultivate în zonele de la marginea viței de vie pentru a adăuga valoare agricolă și financiară.

  - Publicitate -
 4. Cereale și plante furajere: Cultivarea cerealelor sau a plantelor furajere, cum ar fi porumbul sau lucerna, poate fi o modalitate eficientă de a valorifica spațiile mai largi dintre rândurile de viță de vie sau viile tinere, permițând în același timp hrănirea animalelor de la fermă.

Solurile nisipoase prezintă o serie de caracteristici care trebuie luate în considerare atunci când se aleg culturile intercalare pentru vița de vie. Aceste soluri sunt, de obicei, bine drenate și se usucă mai rapid decât celelalte tipuri de soluri, astfel încât plantele intercalare trebuie să fie tolerante la secetă.

Iată exemple de culturi intercalare potrivite pentru solurile nisipoase de pe pantele dealurilor din România:

 1. Morcov: Morcovii sunt plante tolerante la secetă și se dezvoltă bine pe solurile nisipoase. Aceștia pot fi plantați în spațiile dintre rândurile de viță de vie și pot fi recoltați înainte ca vița de vie să înceapă să se dezvolte.

 2. Ceapă verde: Ceapa verde se dezvoltă bine pe solurile nisipoase și poate fi plantată între rândurile de viță de vie. Aceasta poate fi recoltată la începutul primăverii, înainte ca vița de vie să înceapă să crească prea mult.

 3. Spanac: Spanacul este o altă cultură care se dezvoltă bine pe solurile nisipoase și poate fi plantat între rândurile de viță de vie. Spanacul poate fi recoltat înainte ca vița de vie să înceapă să se dezvolte prea mult sau în timpul verii.

 4. Busuioc: Busuiocul este o plantă aromatică care poate fi plantat între rândurile de viță de vie. Aceasta poate fi recoltată în timpul verii și poate fi utilizată în industria alimentară.

Este important să iei în considerare și cerințele specifice ale plantei pe care o alegi să o cultivi în jurul viței de vie și să te asiguri că aceasta este compatibilă cu practicile tale de viticultură.

Intercalare în porumb

Există o serie de alte culturi agricole specifice României, în care se pot cultiva plante intercalare. Aceste culturi variază de la cereale și legume, la fructe și plante medicinale. Iată câteva exemple de culturi agricole specifice României și plante intercalare potrivite:
 1. Porumb: Porumbul este o cultură agricolă larg răspândită în România. Printre culturile intercalare potrivite pentru porumb se numără fasolea, cartoful dulce, dovlecelul sau dovleacul.

 2. Grâu: Grâul este o altă cultură agricolă larg răspândită. Printre culturile intercalare potrivite pentru grâu se numără trifoiul, lucerna, muștarul sau năsturelul.

 3. Legume: Între legume, cum ar fi roșia, ardeiul sau castravetele, se pot cultiva plante intercalare, precum pătrunjelul, coriandrul sau busuiocul.

 4. Plante medicinale: România are o tradiție bogată în ceea ce privește cultivarea plantelor medicinale cum ar fi mușețelul, coada-șoricelului sau menta, se pot cultiva ca plante intercalare în culturile principale, cum ar fi cerealele sau legumele.

Este important să alegi plante intercalare care sunt compatibile cu cultura principală din punct de vedere al cerințelor de sol, de apă și de lumină, și să te asiguri că plantele intercalare nu concurează cu cultura principală pentru resursele solului. De asemenea, este important să se țină cont de ciclul de creștere al plantelor intercalare și de momentul potrivit pentru a le planta și recolta, astfel încât să nu interfereze cu ciclul de creștere al culturii principale.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole