CULTURILE DE LEGUME SUNT AMENINTATE DE UN NOU DAUNATOR. MINISTRUL AGRICULTURII CREDE CA NU ESTE UN MOTIV DE INGRIJORARE

Întrebat daca au fost luate masuri pentru combaterea noului daunator care afecteaza culturile de legume, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, miercuri că „Tuta absoluta” este o boala specifica care se poate tine sub control si de aceea nu trebuie sa cream o imagine rea Romaniei cum că ar fi un cuibar de boli.

„Tuta absoluta a fost, este si va fi. Este o boala specifica care se poate tine sub control, nu ne mai ferim acum si de tuta absoluta si le luam pe toate la rand, in asa fel incat sa cream o imagine ca aici in Romania este cuibar de boli. Eu as vrea sa va spun un lucru foarte clar si se poate documenta istoriceste: Romania nu a dat boli nimanui de-a lungul istoriei, din nefericire a primit”, a raspuns ministrul Agriculturii.

Cercetatorul Costel Vanatoru de la Statiunea de cercetari legumicole Buzau a semnalat ca anul 2018 a fost unul problematic pentru legumicultura, cel mai greu din ultimele trei decenii, cu extinderea la nivel national a unui daunator imun la toate insecticidele, denumit „tuta absoluta”.

Vanatoru sustine ca „tuta absoluta este un fel de pesta porcina la nivel vegetal, atacurile puternice sunt prezente mai ales in spatiile protejate si conduce la compromiterea totala a culturilor, in conditiile in care substantele chimice nu au capacitatea sa-l eradicheze”.

„Tuta absoluta este o molie minuscula, un daunator imun la toate insecticidele, care anul acesta a fost a intalnit in toate bazinele legumicole principale: Buzau, Vidra, Targoviste, Matca. Primele semnale cu tuta absoluta au aparut in 2010 la Satu Mare si usor-usor acesta s-a extins in intreaga tara, fiind adus probabil cu produsele importante”, a precizat cercetatorul.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu a anuntat miercuri, la Buzau, ca daunatorul tuta absoluta, care afecteaza culturile de legume, isi face simtita prezenta in trei judete si le-a cerut legumicultorilor sa aplice procedura curativa de combatere, pentru ca altfel exista riscul ca acest daunator sau bolile respective sa se extinda peste tot, in toate culturile.