26 mai 2022 - 21:29

Culturile agricole, măturate de ploi! Sute de hectare au fost distruse de inundații

Dezastru pentru fermierii din mai multe județe! Ploile torențiale din ultima vreme au distrus culturile agricole, iar pagubele se întind pe sute de hectare.

Peste o sută de gospodării și mai mult de zece străzi sau drumuri au fost inundate duminică în județele Vrancea și Galați. Potrivit Agerpres, la Bilieşti, în județul Vrancea, peste 70 de gospodării au fost inundate, iar 550 de hectare de culturi agricole au fost distruse complet de ploi. Conform autorităților locale, apele revărsate ale râului Putna au ”măturat” complet culturile agricole.

„Nu ne aşteptam să mai păţim, după 16 ani, încă o dată aşa ceva. Avem în jur de 70 de gospodării în care a intrat apa, din care în 35 a intrat şi în case. Avem şi 550 de hectare de teren agricol afectate total. S-au autoevacuat în jur de 40 de persoane, 17 le-am evacuat împreună cu cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea. Am mai evacuat şi noi dimineaţă în jur de cinci persoane. Plus animalele pe care iniţial le-au evacuat oamenii singuri, dar după ce a venit apa mare nu s-a mai putut decât cu utilajele noastre“, a declarat primarul Vasile Chirilă, citat de Agerpres.

Lucrurile nu stau mai bine nici în județul Brăila. Potrivit presei locale, mai multe gospodării din comuna Vădeni au fost inundate, după o ploaie torențială de circa 80 litri de apă pe metrul pătrat. Locuitorii din zonă spun că nu au mai văzut o astfel de ”rupere de nori”, iar fermierii se tem că le-au fost distruse culturile agricole pe zeci de hectare în jurul localității.

Vremea rea îşi va face de cap și în această săptămână, avertizează meteorologii. 36 de județe se află încă sub avertizări de vreme rea pe parcursul zilei de luni, dar, aşa cum ne-am obişnuit deja, alertele ar putea fi prelungite.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.