22 octombrie 2021 - 19:51

Culturi de lux: Ce produse se vând cu mii de euro kilogramul

sofranLegea cererii și a ofertei spune că prețul oricărui produs sau serviciu este dat de disponibilitatea acestuia pe piață. De exemplu, dacă o marfă este produsă în exces, prețul acestuia va scădea în mod corespunzător, potrivit adevarulfinanciar.ro.

Oricum, uneori unele mărfuri sunt aproape imposibil de produs, ceea ce înseamnă că este extrem de dificil ca piața să răspundă la cererea crescută din partea consumatorilor.

De exemplu, trufele albe sunt un soi de ciuperci care cresc doar două luni pe an, sub pământ și doar într-o singură regiune din Italia. Pentru recoltarea lor se folosesc porci special antrenați care să le detecteze sub pământ, iar prețul lor crește de la an la an. Un gram de trufe albe se vindea în decembrie 2015 cu 5 dolari, ceea ce înseamnă că un kilogram valorează 5.000 de dolari (21.000 de lei)

În ciuda acestui preț pe kilogram, care echivalează cu 21 de salarii minime pe economie din România, trufele albe de abia se încadrează în categoria celor mai scumpe produse din lume.

Șofranul este alt exemplu de marfă extraordinar de scumpă chiar în cantități extrem de mici. Șofranul este un condiment foarte căutat, dar care se obține doar din recoltarea anumitor petale din florile plantei de șofran. Pentru a obține un sfert de kilogram de șofran este necesar să se prelucreze manual între 50.000 și 75.000 de flori. Producția mondială este de numai 300 de tone pe an și care valorează peste 3 miliarde de dolari. (Sursa: paginadeagricultura.ro)

  1. „De exemplu, trufele albe sunt un soi de ciuperci care cresc doar două luni pe an, sub pământ și doar într-o singură regiune din Italia. ” – nimic mai fals. Trufele albe (tuber magnatum) cresc si in Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Ungaria, Croatia…. deci… va rog sa mai studiati si sa nu dezinformati!!!

Comments are closed.