Culturi de floarea soarelui cu seminte fara samburi. Efectul fenomenului botezat SECETA ATMOSFERICA

18

Seceta care a parjolit Romania arunca tara in cel mai negru an agricol. In mai multe judete se vor inregistra cele mai mici recolte din ultimii 22 de ani.In Bihor, de exemplu, 80% din cultura de porumb este compromisa. Situatia este la fel de tragica si la culturile de soia sau floarea soarelui, unde mai mult de jumatate din suprafetele cultivate sunt calamitate.

 

Seceta a creat un fenomen desosebit in Campia de Vest. In timp ce in sud s-a crapat pamantul si plantele s-au uscat cu totul, in vest avem asa numita seceta atmosferica. Asta inseamna ca polenul plantelor a fost distrus de cadura. Si cu toate ca porumbul a crescut mai inalt de 2 metri, iar soia are plantele verzi, lipsesc stiuletii si pastaile.

Acelasi fenomen si la floarea soarelui: turtele sunt pline de seminte, dar nu au samburi.

Cu alte cuvinte, trebuie sa te apropii ca sa vezi dezastrul. La prima vedere, lanurile par roditoare.

Agricultorii sunt disperati, mai ales ca au investit enorm in plantatii.

Specialistii vorbesc de seceta cu diferite grade de intensitate care afecteaza culturile diferentiat. Putine judete au scapat. In sudul, sud-estul si estul tarii avem seceta extrema – cel mai rau scenariu posibil -, iar in vest, seceta puternica.

Singura speranta a agricultorilor e ca statul ii va despagubi, ca sa aiba macar bani pentru insamantarile de anul viitor. Cand, spera ei, natura va fi mai prietenoasa.

Citește și

Cmentariile sunt închise