Culturi agricole, salvate de zăpadă în Vaslui

13

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ultimele ninsori sunt extrem de importante pentru culturile agricole. În cultura grâului de toamnă, a orzului și a rapiței, aprovizionarea cu apã a plantelor pe adâncimea de 0 – 100 de centimetri se menţine în limite satisfãcãtoare, pânã la apropiate de optim.

„Chiar dacă s-a lăsat destul de mult aşteptată, zăpada a venit într-un moment optim. În judeţul nostru, zăpada a acoperit toate suprafeţele cu culturi de toamnă, stratul fiind unul destul de consistent, fapt ce asigurã o protecţie eficientã în cazul în care vor veni temperaturi scăzute. De asemenea, ninsorile sunt foarte bune din punct de vedere al umidității, care asigură condiţii bune pentru dezvoltarea plantelor“, a spus Ionel Bunea, director al Direcţiei pentru Agriculturã Judeţeană Vaslui pentru Monitorul de Vaslui.

Potrivit specialiştilor, cerealele de toamnă (orz și grâu, în special), semănate în perioada optimă, se află în fazele de formare a frunzei a treia și înfrăţire, iar la culturile întârziate fenologic  răsãrirea, ulterior apariţia frunzei a treia si înfrăţirea. Sub aspect fenologic, la rapiţă se va continua dezvoltarea aparatului foliar (10 – 14 frunze), plantele prezentând o stare de vegetaţie buna. Pomii fructiferi si vita de vie îşi vor menţine starea de repaus vegetativ, în condiţiile agrometeorologice existente în acest moment, lucrările specifice vor fi sistate. „În această perioadă, lucrările specifice vizează administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor si potasiu, pentru culturile agricole, iar în livezi si vii, lucrări de întreţinere“, a mai spus Ionel Bunea. (Sursa: monitoruldevaslui.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise