Cultura salcâmului energetic în România

96

salcamÎnființarea unei plantații de salcâm nu implică un cost uriaș, însă este nevoie de pasiune și de experiență, ne mărturisește Ruben Budău.

Inginer silvic cu doctorat în cultura salcâmului, orădeanul a început să fie pasionat de această plantă în urmă cu 10 ani. Pentru cei interesați, specialistul a pornit chiar și un blog cu informații utile și secretele cultivării salcâmului și nu numai, însă recunoaște că abia recent, arborele a intrat în atenția celor care vor să pornească o afacere cu plante energetice.

Suprafețele noi plantate cu salcâm energetic încep și ele să crească. Doar anul acesta, lângă Lugoj, o firmă belgiană a plantat 100 de hectare, proiect în care Ruben Budău este implicat direct și care, acum, în mijlocul iernii, se pregătește de prima recoltă.

”Salcâmul este, cred, singura cultură la care recoltarea se face iarna. Recomand înființarea plantațiilor în regim agroforestier, care nu se supune rigorilor foarte stricte ale Codului Silvic”, declară Ruben.

Cel mai mare avantaj al culturii de salcâm este că se pretează la cele mai sărace soluri, chiar și în zone accidentate. ”Pe ceea ce noi numim pârloagă, o plantație este soluția ideală pentru a valorifica acea suprafață. Este drept că, la fel ca la orice altă cultură, este nevoie de o pregătire specifică a terenului”, spune orădeanul. Alături de un asociat, el a înființat o firmă care îi ajută pe cei interesați să își facă o plantație de salcâm, preluând toate sarcinile – de la analiza și pregătirea solului, la puieți, plantare, îngrijire în primul an și prima recoltare. (Integral pe agrointel.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise