Cultura minune! Poate aduce fermierilor un profit de patru ori mai mare decat investitia

În timp ce mulți români lucrează din greu pe câmpurile Germaniei, la culturile de sparanghel, aceasta poate deveni o afacere de succes în România. Cu un gust fantastic, efecte nemaipomenite asupra sănătăţii, sparanghelul a cu­noscut o creştere puternică în Ro­mânia în ultimii ani.

O plantă de sparanghel poate produce timp de 15 ani sau chiar mai mult, aceasta asigurând un venit constant. Din punct de vedere financiar, cultura de sparanghel nu necesită eforturi mari. Pentru o investiţie de 25.000 de euro într-o plantaţie de un hectar, după patru ani, timp în care planta ajunge la productivitatea maximă, profitul poate ajunge la circa 100.000 de euro cu o recoltă de cel puţin 10 tone la hectar, scrie Ziarul Financiar

În România această cultură de nișă este în creștere. În prezent, o legătură de 300 de grame de sparanghel ajunge la 15 lei, în timp ce în Italia preţul este dublu, aproape 30 de lei, potrivit zf.ro. Are o mulțime de proprietăți benefice pentru sănătate, iar o afacere care să aiba în prim plan o cultură de sparanghel poate avea un profit uriaș.

O cultura de sparanghel, numită și „aurul alb” la germani, nu este nici foarte greu de întreținut deoarece planta nu este pretențioasă. În fiecare primăvară se discuieste terenul și se fac biloane. Pentru sparanghelul verde se fac biloane mai mici, decât in cazul celui alb. Bilioanele se pot face cu sapa sau cu motosapa, care adună pământul și, printre rânduri cu ajutorul unei freze, se elimină buruienile. Prinderea sparanghelului se poate face din mai multe sortimente de semințe sau chiar din rădăcină.
 
Fermierii trebuie să țină cont de câteva lucruri pentru cultura de sparanghel:
 
Solul: sparanghelul prefera solurile usoare, nisipoase sau semi nisipoase, bine drenate.
Temperatura: planta de sparanghel este o specie rezistenta la fluctuatii de temperatura, suportand cu bine chiar si iernile reci.
Apa: nu suporta umezeala, se va uda moderat doar in caz de necesitate.
Lumina: daca se cultiva ca sparanghel verde nevoia de lumina este ridicata, de preferat terenuri cu expozitie sudica; sparanghelul alb trebuie ferit de lumina solara pentru a nu se inverzi.
 
Una din amenințările acestei culturi este gândacul sparaghelului, care poate ajunge să mănânce plantele. Pentru a nu folosi erbicide este nevoie sa îl înlături manual, zilnic. Cu toate acestea, sparanghelul se dovedește a fi o plantă rezistentă și nu are dăunători foarte mulți. Consumul de sparanghel în Romania a crescut foarte mult în ultima perioadă, majoritatea producției provenind din import. Astfel, această cultură poate deveni o afacere de succes, piața de desfacere fiind ușor accesibilă și foarte avantajoasa din punct de vedere financiar. 
Views: 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ARTICOLE RECENTE   

PUBLICITATE

© AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture