11 August 2022 - 03:05

Cultura de goji din Dârza, un experiment cu final fericit

goji-324932_1920Să începi o afacere în agricultură nu-i ușor, însă dacă există voință și disponibilitatea de a învăța continuu activitatea îți poate aduce și bani, dar mai ales satisfacția de a face ceea ce îți place. Un astfel de exemplu este Marin Constantin, producător de material săditor din Dârza – județul Giurgiu, care de la 3 grame de sămânță de goji, a reușit în numai 5 ani să dezvolte una dintre cele mai apreciate pepiniere din sudul țării.
De la construcții, la agricultură
Incursiunea în domeniul agricol a lui Constantin începe acum 5 ani, el glumind pe seama faptului că este astăzi agricultor „din vina“ primului copil. Spune așa pentru că dintr-o necesitate s-a ajuns astăzi la mulțumire sufletească. „Acum 5 ani, pe când soția era însărcinată cu primul copil, avea nevoie de vitamine și aşa a început să caute pe Internet alimente care ar putea-o ajuta“, a declarat Marin Constantin.
Activitatea de astăzi a familiei Marin se desfășoară acasă, adică în curtea propriei gospodării. Cei doi au achiziționat un teren în satul Dârza, unde și-au construit o casă, precum și sere, pepiniere și plantații. La început, cei care îi pășeau pe poartă o făceau să achiziționeze goji, dar erau interesați și de alte plante, chiar îi certau că nu produc și altceva, după cum susține agricultorul. Așa a ajuns ca astăzi să ofere mai multe specii pentru cei interesați de înființarea noilor culturi: goji, aronia, coacăz negru și roșu, ginko biloba, amelanchier – pomul de stafidă, trandafir de dulceață, lonicera – afinul siberian, banana nordului, curmal chinezesc, kaki, moșmon, corn, stevia rebaudiană și plante aromatice. Pentru toate aceste plante oferă și consultanță de la A la Z și a făcut toate demersurile necesare pentru acreditarea materialului săditor, astfel încât cei interesați de accesarea fondurilor europene să aibă la dispoziție toate documentele necesare.
Pe lângă aceste plante, se mai adaugă altele importate, unele fiind mai greu de produs la noi în țară, dar care sunt apreciate și achiziționate: magnolia grandiflora, lămâi și dafin. „La început am importat și aronia și afin siberian, dar acum am găsit modalități de înmulțire. Am mers la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor Dâmbovița și am depus declarații de înmulțire. Cei care vor să acceseze fonduri europene și achiziționează material săditor de la noi știu că au la dispoziție toate actele necesare“, a mai adăugat producătorul. (Integral pe agro-business.ro)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole