Cultura de echinaceea înflorește în fermele bio din România. Află mai multe despre cultura de flori medicinale!

echinaceaEchinaceea a început să fie tot mai apreciată în ultimii ani în România, mai ales pentru beneficiile pe care le oferă imunității. Cu o cerere în creștere, nu e de mirare că fermierii români sunt interesați de cultura de echinaceea pentru a înflori o afacere agricolă profitabilă cu bani puțini și pe suprafețe mici.

Când vine vorba de plante medicinale, cea mai bună investiție este într-o plantație bio, ușor de întreținut și care oferă producții bune folosind fertilizatori tradiționali, precum gunoiul de la găină sau gunoiul de iepuri. Ca și la restul suratelor sale tămăduitoare, echinaceea –  originară din America de Nord, are nevoie de un sol fertil, dar nisipos, pentru că în primă fază, la răsărirea plantei, este nevoie de irigare, iar pământul care se bătătorește ușor poate împiedica dezvoltarea cuiburilor de plante.

Marian Boșneag este unul dintre micii producători de plante medicinale care, de peste doi ani, a decis să aloce minimum 200 de metri pătrați din grădina sa pentru cultura de echinaceea. Aflat în anul doi de reconversie ecologică, cultivatorul de lângă Craiova a fost nevoit să apeleze la un producător francez pentru a se aproviziona cu primele semințe de echinaceea. A deprins însă rapid modul în care poate să își producă singur și material pentru următoarele recolte, așa că acum nu mai este îngrijorat din această privință.

Deși la prima vedere, o afacere cu plante medicinale pare simplă, în spatele succesului se ascunde multă muncă. ”Am descoperit că dacă plantam semințele direct în pământ, aveam probleme și plăntuțele erau sufocate de alte ierburi. Așa că acum fac răsaduri, pe care le plantez apoi în grădină. Fac toată munca singur pentru că nu am găsit pe nimeni care să vrea să muncească cot la cot cu mine”, spune Marian, explicând că dacă, spre exemplu, răsadurile ieșite în primăvara aceasta se vor transforma în plante viguroase anul viitor, iar prima recoltă va putea fi culeasă abia în toamna lui 2016. Dar apoi, plantele perene vor ”rodi” între cinci și opt ani la rând. Cu condiția ca ele să fie mereu îngrijite și protejate de invazia buruienilor.

Plantarea răsadurilor de echinaceea, la fel ca și în cazul altor plante medicinare, are secretele sale. Pentru că planta crește destul de mare, se pun în pământ straturi între care se lasă circa 50 de centrimetri distanță. Totodată, fiecare cuib (răsad) se plantează la 25-30 de centimetri de celălalt. (Integral pe agrointel.ro)