Cultura de broccoli, leguma-minune pe care fermierii bio o vând cu 7 lei bucata

79

Fresh green vegetable, isolated over whiteCultura de broccoli se dovedește a fi din ce în ce mai profitabilă pentru legumicultorii români, mai ales pentru cei care fac agricultură ecologică. Pentru a avea încă un câștig sigur, fermierii trebuie să știe că există câteva aspecte la care trebuie să fie atenți dacă vor să cultive broccoli și să obțină recolte bune.

Cultivarea acestei plante nu este foarte dificilă, țara noastră având soluri care se pretează la asta, dar la noi nu există tradiție în cultura de broccoli.

Marin Dumbravă, unul dintre pionierii cultivării de broccoli în România a dezvăluit pentru Agrointeligența secretele acestei culturi, dar și problemele pe care le întâmpină fermierii atunci când încearcă să cultive broccoli, mai ales dacă vorbim de fermele ecologice.

”Broccoli este o legumă care se pretează țării noastre, dar sunt foarte importante condițiile pe care i le oferi. Are nevoie de umbră, de un sol bogat și drenabil. Trebuie avută grijă cu semințele și este recomandat ca acestea să fie de calitate. În principiu dacă ai solul potrivit, curat, și semințe de bună calitate ai șanse să produci broccoli”, explică Dumbravă.

Există mai multe soiuri de broccoli, unele dintre ele mai timpurii, altele mai târzii, dar este important ca această legumă să fie cultivată înainte de venirea temperaturilor ridicate. ”Odată cu venirea căldurii se formează florile și atunci nu se mai poate cultiva. De aceea este recomandat să se apeleze fie la soiuri timpurii, care să fie cultivate până la venirea verii, fie la unele târzii, care se cultivă toamna”, dezvăluie cultivatorul.

Înființarea unei culturi de broccoli poate fi costisitoare dacă vorbim de o fermă bio și semințele trebuie să fie certificate. ”Eu am cumpărat semințele de broccoli din Anglia și am dat în jur de 3 lire sterline pe un pliculeț cu opt semințe. La această sumă se mai adaugă și transportul, așa că prețul este destul de mare. Acestor costuri le adăugăm și faptul că nu avem garanția că vor germina toate semințele vedem unde ajungem”, explică proprietarul fermei ecologice Biodumbrava din Joița.

Marin Dumbravă vinde la ferma sa broccoli bio cu 7 lei bucata, însă prețul este similar cu cel din principalele piețe din Capitală, unde leguma comercializată nu este cultivată ecologic. (Integral pe agrointel.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise