22 ianuarie 2022 - 13:17

Cultura afinului

Afinul cu tufa înaltă este originar din America de Nord, iar soiurile cultivate provin în cea mai mare parte din specia americană Vaccinium corymbosum. Fructele şi frunzele acestui arbust au conţinut semănător cu cel al afinului de munte (Vaccinium myrtillus), având pe lângă rolul nutritiv şi proprietăţi medicinale. Astfel fructele sunt bogate în substanţe nutritive (zaharuri, acizi, substanţă uscată), vitamine, dintre care de remarcat vitamina C, vitaminele A, B1, B2, E, săruri minerale, antociani cu acţiune antioxidantă. Fructele sunt de 2-4 ori mai mari comparativ cu afinele de munte, cu calităţi comerciale superioare şi sunt foarte căutate pe pieţele europene ca fruct proaspăt în principal.

Sortimente:

Bluecrop – este unul din cele mai răspândite soiuri având o adaptabilitate bună la condiţiile din România. Recomandări agrotehnologice: Alegerea de soluri acide şi bogate în materie organică. Zonele cele mai favorabile sunt cele deluroase; pentru realizarea de producţii ridicate şi fructe mari se aplică irigarea şi fertilizarea la nivel optim, precum şi tăieri de formare şi de fructificare.

Simultan – soi românesc nou, cu coacere timpurie fructe de calitate, maturare concentrată. Se numără printre puţinele soiuri pretabile la recoltarea mecanizată. Formează tufe viguroase, cu port erect şi coroana largă, purtând ciorchini lungi cu deosebire spre baza tufei, cu dispunere laxă a bacelor, ceea ce facilitează culesul şi maturarea concentrată a fructelor. Recomandări agrotehnice: alegerea de soluri acide sau slab acide, de preferat, din zona deluroasă plicarea tăierilor de normare, asigurarea apei şi materiei organice la optimum necesar pentru obţinerea de fructe mari şi producţii consistente.

Duke – de origine americană, soiul are o extindere importantă în Europa. Formează tufe viguroase, cu port erect, cu tulpini numeroase, moderat de ramificate. Recomandări agrotehnice: amplasarea în zone mai răcoroase, deoarece are pretenţii ridicate faţă de perioada de frig legerea de terenuri acide bogate în materie organică plicarea irigarii şi fertilizării la nivel optim, precum şi a tăierilor de formare şi de fructificare.

Delicia – soi românesc nou, selecționat pentru calitatea fructelor, aspect  comerical și calități gustative, precocitate de fructificare. Recomandări agrotehnice: în primii doi ani de la plantare este indicată îndepărtarea ramurilor mici care ating solul pentru a imprima tufelor o creștere mai înaltă și a evita contactul fructelor cu solul; aplicarea tăierilor de normare, asigurarea materiei ganice la optimum necesar pentru obţinerea de fructe mari. Asigurarea la nivel optim a apei în sol în perioada de la înflorit până la sfârşitul recoltării. (Ghid Pomicol)