15 aprilie 2021 - 11:13

Cultivarea legumelor in baloti de paie – o metoda simpla si eficienta

Cultivarea legumelor sau a plantelor aromatice în baloți este o tehnică promovată în ultima perioadă pentru agricultura în spații mici sau ca o variantă inedită de grădinărit. Această metodă este ideală și pentru spațiile betonate sau unde pământul nu poate asigura o producție bună sau sănătoasă. Mai mult, la finele sezonului, baloții pot fi folosiți pentru a produce un compost foarte bun.

Se recomandă ca baloții cumpărați să fie în stare bună, nemucegăiți. Se pot folosi atât baloți de paie, cât și baloți de fân, iar cei care folosesc această tehnică spun că varianta mai fertilă este reprezentată de baloții de fân, lucernă dacă este posibil, care se descompun mai ușor și oferă un substrat mai bogat pentru micile culturi agricole.

După achiziționarea baloților se trece la condiționarea lor, un proces care durează, în medie, 10-12 zile în condiții meteo normale, și pentru care se poate folosi un fertilizant simplu cum este cel pentru gazon. Fertilizantul trebuie să aibă cel puțin 20% azot și să vă asigurați că produsul nu conține erbicide sau alte substanțe de protecție a plantelor.

Balotul se udă apoi în restul zilelor în partea în care s-a pus fertilizantul pentru a-l ajuta să intre în profunzime și să declanșeze procesele de descompunere din interior. Pentru plantarea în balot se recomandă folosirea răsadurilor normale. Se face o gaură pe partea plană a balotului, se pune plăntuța și apoi rădăcinile se acoperă cu partea scoasă din balot. Pe suprafața balotului se pune apoi și pământ de grădină, într-un strat suficient cât să reziste și să fie egal pentru că aici se pot pune semințele de legume.

Se pot cultiva multe plante, nu doar legume ca roșii sau morcovi care merg foarte bine împreună. Se pot pune și plante aromatice, care pot fi sădite în laturile verticale ale balotului, folosind astfel la maximum spațiul de cultură. Totodată, se recomandă instalarea unui sistem prin care să se poată acorda susținere unor anumite plante și, acolo unde se dorește, se poate folosi și folia pentru a crea efectul de seră.