29 iulie 2021 - 06:19

Cultivarea castravetilor pas cu pas. Succesul unei roade bogate

Castravetii contin peste 90% apa, substante pectice, vitamine si minerale. Aroma specifica este data de uleiurile eterice, extractul de castravete folosindu-se in industria cosmeticelor. Pentru a obține o recoltă bogată de castraveti, este esențial respectarea unor mici secrete. De la afânarea solului până la udare, prezentăm toți pașii necesari pentru plantarea castravetelui.

Ca toate plantele cucurbitaceae din grădina de legume, castraveții au nevoie de căldură. Este inutil să-i plantăm atâta timp cât nopțile sunt răcoroase și umede. Dacă umiditatea din sol va fi mai mare de 75-80% și se va sincroniza cu o temperatură de sub 10 grade Celsius, nu va avea loc absorbția la nivel radicular și se va produce seceta fiziologică. Prin urmare, sunt plantate în general în luna mai, pe teren deschis.

Există două mari categorii de castravete:

  • Castravete Englezesc (Long Anglais) Este castravetele pe care îl găsim în supermarket sau la piață, este lung, cu coaja netedă și subțire și semințe puține sau deloc. Este o varietate de castravete cu o savoare mai redusă decât alte sortimente, se folosește în special la salate și mâncăruri și se păstrează proaspăt ambalat în folie de plastic.
  • Castravete Kirby sau cei de grădină. Se cultivă des în grădinile românilor, este scurt, cu țepi și denivelări și este folosit atât la prepararea mâncărurilor cât și la murături. Este mai aromat și mai savuros decât castravetele englezesc.

Cum plantăm castraveți: pregătirea solului

  • Afânați solul și optați pentru îngrășăminte naturale, precum gunoiul de la păsări care este un îngrășământ bio cu acțiune rapidă și cu conținut aproape dublu de azot (N), fosfor (P) și potasiu (K), comparativ cu gunoiul de grajd.
  • semințele se plantează la o adâncime de 1,3 – 2,5 cm. În cazul în care plantați semințele direct în sol, lăsați un spațiu de 35 de cm între plantele de pe același rând și de aproximativ 60 – 70 de cm între răsaduri.
  • dacă cultivați semințele pe o plasă specială pentru castraveți, atunci indicat este se respecte distanța de 35 cm între plantele situate pe același rând și de aproximativ 1,5 – 2 m între rânduri.

Cum scăpăm de dăunătorii castraveților?

  • Printre cele mai cunoscute boli se numără făinarea castraveților. Aceasta apare pe frunze, sub forma unei pudre albe și se răspândește într-un ritm alert. Indicat este ca în astfel de cazuri să rupi frunzele afectate și să le arunci, iar dacă plantele sunt afectate iremediabil, cel mai bine este să le smulgi din pământ și să le distrugi pentru a evita infestarea celorlalte culturi de castraveți sau plante.
  • Un alt dăunător care apare frecvent este gândacul castraveților. În această situație, recomandat este să îi culegi și să eviți folosirea substanțelor chimice pentru exterminarea lor.
  • Pentru combaterea buruienilor se efectuează plivitul sau se aplică la inființare folie de mulcire neagră sau al-negru.

Udarea castraveților. Castraveții sunt pretențioși față de umiditate, de aceea este necesară instalarea unui sistem de irigare prin picurare. Apa in sol in exces poate conduce la putrezirea rădăcinilor.

Temperatura optima de vegetatie este de 25-28℃, iar temperatura medie nu trebuie sa scada sub 15℃

Lumina. Castravetele are nevoie de 12 ore de lumina de intensitate mare, prezenta radiatiilor din intervalul albastru-violet stimuland dezvoltarea generala a plantei.

Dirijarea fructificarii se realizeaza prin ciupiri repetate. Operațiunea constă în ciupirea propriu-zisă a vârfurilor plantei sau a lăstarilor. Prima ciupire se realizează cand planta are 4 frunze. Astfel planta va forma mai mulți lăstari. A doua ciupire se realizează când lăstarii formați au 4 frunze. Prin ciupire, planta se va ramifica și va forma mai multe flori femele. Când planta a ajuns la marimea dorită, se rup vârfurile lăstarilor. Astfel planta nu va mai crește și va forma mai multe flori.