Cu oile la Primărie! Se fac afaceri cu pășuni sau cu subvențiile APIA la Săcele?!

12

turma_oipngCiobanii din Săcele au protestat faţă de modul de atribuire a pășunilor. Acțiunea de protest a fost una inedită, ciobanii venind însoțiți și de peste 300 de mioare. „Noi cerem ca la licitație să participe în primul rând «oamenii locului», apoi ceilalți. Pe lângă preț, un criteriu de participare ar trebui să fie și vechimea în localitate”, a declarat unul dintre ciobanii care a venit cu oile în fața primăriei.

Ciobanii susțin că în rândul lor ar exista „intruși” din Bran, Prejmer și chiar Câmpina, care și-au făcut doar mutații la Săcele, dar ei sunt originari din alte localități și vin aici doar pentru pășunat. „Și-au făcut mutații în Săcele, au domiciliul în apartamente, iar când au fost medicii veterinari să vadă turmele, au mers în Bran sau în localitățile din care erau acești așa-ziși «săceleni».  Anii trecuți, la licitația pentru pășunat participau doar oamenii locului, dar acum, vin brănenii cu mulți bani, iar noi nu vom mai avea unde să mergem cu oile”, s-a declarat nemulțumit unul dintre protestatari. „Am discutat și cu juristul Primăriei, care a precizat că potrivit legislației europene, participanții la o astfel de licitație trebuie să beneficieze de un tratament egal”, a  completat avocatul protestatarilor, Ion Cojocaru.

Nici legislația nu e clară

Oierii s-au întâlnit și cu primarul municipiului, Radu Nistor, care a ținut să sublinieze faptul că legislația în acest domeniu nu este deloc clară. „Din punctul de vedere al crescătorilor, soluția ar fi ca în caietul de sarcini privind această licitație, ca și criteriu, pe lângă preț, să fie introdusă și vechimea în localitate. Vom discuta această problemă cu Prefectura și vom trimite o adresă către Ministerul Agriculturii, prin care vom prezenta situația și vom solicita clarificări privind această problemă. Apoi, în funcție de acest răspuns, voi convoca o ședință de îndată a Consiliului Local, prin care să fie modificat caietul de sarcini al licitației astfel încât această criză să fie rezolvată”, a explicat primarul.

Reprezentanții Primăriei au precizat că efectivul total de animale este mult mai mare decât capacitatea de pășunat oferită de suprafața de pajiște scoasă la licitație. Potrivit Primăriei Săcele, în anul 2014 s-a realizat un „Amenajament pastoral pentru pajiștile proprietatea privată a Municipiului Săcele” în suprafață de 1.650,82 de hectare, document aprobat în ședința Consiliului Local din 30 ianuarie. (Integral pe bizbrasov.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise