26 ianuarie 2022 - 13:58

Cu combinele la treierat de… zmeură

Bulgaria se clasează pe primul loc în Uniunea Europeană la culesul automat de zmeură raportat la suprafața cultivată, scrie agrimanet.ro

Principalul avantaj al acestei tehnologii este viteza cu care se recoltează fructele – 1 kg de zmeură pe secundă. Combina poate funcționa non-stop. Între 3,5 și 4,0 hectare de zmeură sunt recoltate într-o zi de lucru de 8 ore cu trei persoane. În cazul în care fructele sunt culese manual, sunt necesare două sau trei persoane la mia de metri pătrați.

Zmeura recoltată automat nu este atinsă de mâinile omului, astfel evitându-se posibilitatea transmiterii de boli. La Conferința mondială a cultivatorilor de zmeură din 2018, care a avut loc în Bulgaria, s-a raportat că enterovirusurile și hepatita A pot fi transmise de la oameni prin zmeură. Deoarece fructul nu are contact cu mâna în timpul culesului, acest pericol este eliminat.

Pentru ca achiziționarea unei mașini de recoltat zmeură să fie profitabilă, o fermă trebuie să aibă o suprafață de cel puțin 6 hectare. La propunerea Asociației cultivatorilor de zmeură, a fost creat un sistem de utilizare în comun a mașinilor de recoltat. Un total de 18 combine pentru zmeură lucrează deja în plantații de zmeură din diferite regiuni ale țării – de la Kavarna, prin Loznitsa și Popovo până la Samokov.

Combinatele sunt potrivite și pentru recoltarea murelor, afinelor, ardeilor, cireșelor, prunelor.

Comments are closed.