19 septembrie 2021 - 19:58

Prețurile tonei de grâu pe piața intermediară de la noi, în lei și euro

Am aflat cu cât se plătește tona de grâu în așteptarea oportunității de vânzare, fereastră care va apărea în perioada următoare pe piața autohtonă. De altfel, în acest context, potrivit raportului pieței de cereale nr. 7 din 22 februarie 2021, transmis în exclusivitate ediției online a Agro TV, piața intermediară plătește în aceste zile tona de grâu cu 1.020-1.030 lei/tonă (210-211 euro/tonă), preț FCA fermă.

„Sunt acțiuni speculative, legale, ce construiesc la nivel micro poziții de marfă în piața
fizică, totul fiind bazat pe cerere și ofertă”, scrie Cezar Gheorghe, consultant și analist al Casei de Trading a Fermierilor (CTFRO).

Potrivit precizărilor sale, piața internă la grâu este relaxată din punct de vedere al achizițiilor.

„Confortul dat de intrarea în piață a 200.000 tone își face simțită prezența prin lipsa apetitului de achiziție”, a adăugat analistul.

Datele din raport relevă totodată că grâul românesc, recolta veche (old crop), are cotații în jurul valorilor de 221-222 euro/tonă, preț CPT Constanța. Experții sursei citate vorbesc în acest context de o intensificare a activității exportatorilor în jurul achizițiilor.

„Luna februarie se apropie de sfârșit, iar cererea în bazinul Mării Negre ar trebui să își facă apariția. Conexiunea cu termenul de 1 martie 2021, când al doilea nivel de taxare rusesc va intra în vigoare este firească și marfa care se oferă în aceste zile de către exportatori este la nivelul de 283 dolari/tonă, preț FOB Constanța. Tradus în euro, conform parității momentului (1 EUR = 1,212 USD), rezultă 233,5 euro/tonă”, se mai precizează în raport.

În aceeași ordine de idei, recolta nouă la grâu are indicații de 910 lei/tonă (186,7 euro/tonă) pentru grâul de panificație, marfă livrată în Portul Constanța. În cazul grâului de furaj, această cotație scade cu 20-30 lei/tonă (4-6 euro/tonă).

Din analiza celor de la CTFRO, în plan bursier se observă o aglomerare a interesului fondurilor speculative pentru lichidarea contractelor care expiră în martie 2021, acest lucru putându-se efectua și prin mutarea lor la scadența mai 2021.

„Din acest motiv, cotațiile pe care le vedem în aceste zile sunt la nivelul de 237,5 euro/tonă martie 2021, iar mai 2021 crește până la nivelul de 227,5 euro/tonă. Proporția între vânzări pentru cei care lichidează pozițiile long și cei ce sunt short sunt aparent echilibrate. Nivelul atins însă, fără o corelație în piața fizică, indică o nevoie de acoperire pentru loturile cu scadență la martie 2021”, se mai menționează în același raport.

Situația pieței grâului în plan regional și european

Ucraina, un competitor puternic la României de pe piața Mării Negre, atunci când vine vorba de grâu, își revizuiește pozitiv suprafața însămânțată cu grâu cu circa 10%, ajungând la un total de 6.710.000 hectare.

De asemenea, Rusia scade din potențialul de recoltă din cauza efectului de winter kill, dar și a scăderii suprafețelor care se vor însămânța cu grâu în primăvară.

„Dintr-un potențial de 77,7 milioane tone, revizuirea coboară prognoza de recoltă 2021 la 76,2 milioane tone. Vremea a deteriorat recoltele rusești în februarie, în contextul în care cruste de gheață și-au făcut apariția în valea Volgăi. Prognoza grâului rusesc de toamnă scade astfel de la 54 milioane tone, la 53,6 milioane tone. Grâul de primăvară scade și el ca potențial de prognoză, de la 23,6 milioane tone, la 22,6 milioane tone, din cauza reducerii suprafețelor, ca efect al taxelor de export”, scrie analistul, citând-ul pe Andrey Sizov de la Sovecon.
Sizov)

În plan european, culturile mai au de făcut față unui val de frig, zăpezi și ploi, care vor uda continentul în perioada imediat următoare, dar starea lor de vernalizare este bună în acest moment.