Deşi la început roşiile erau plante ornamentale, ulterior aceastea au devenit unele dintre cele mai apreciate legume, care ocupă un loc de cinste în meniul oamenilor. Consumul de roşii aduce beneficii oragnismului. Astfel:
- roşiile galbene contin în locul licopenului din roşiile roşii un alt carotenoid valoros şi anume beta-carotenul, a carui forţă antioxidantă este de 5 ori inferioara colorantului roşu
• Spre deosebire de alte legume, roşiile conţin o mică cantitate de sare, aşa că este de preferat ca în salatele pentru care sunt folosite să nu fie adăugată sare
• cotorul verde conţine solanină, o substanţă toxică şi, din acest motiv, trebuie ocolit
- Roşiile murate (gogonelele) fgenerează histamina (principala substanta pro-alergica) care prin metabolizare produce nitrozoderivati cancerigeni; orice aliment murat devine acid, determinand pierderi de calciu din organism pentru corectarea PH-ului