CRIZĂ pe piața grâului! Producțiile scad DRASTIC în toată lumea

Producțiile de grâu scad considerabil în toate colțurile lumii, ceea ce ar putea provoca o adevărată criză pe această piață în lunile care urmează. Potrivit rapoartelor prezentate de fermierul Cosmin Iancu în emisiunea ”Agricultura la Raport”, Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii preconizează un minus de câteva milioane de tone de grâu față de anul trecut.

”În momentul de față, piața cerealelor este influențată din două puncte de vedere total distincte. Pe de o parte avem factorul climatic, iar de cealaltă parte avem acest conflict care a dat multe lucruri peste cap. Schimbările climatice reprezintă un fenomen care se întâmplă la nivel mondial. Raportul USDA din luna mai revizuia producția de grâu a lumii cu câteva milioane de tone bune de grâu mai puțin, și este un lucru care se întâmplă din America până în Australia.

America se pregătește să recolteze poate cea mai slabă recoltă de grâu din ultimii 30 de ani; din ce am reușit să citesc în raport, reviziuirea este de vreo 5-6 milioane de tone mai puțin. Mergând mai jos, în emisfera sudică, Argentina va recolta mai puțin cu 2 milioane de tone. Europa suferă cum suferim și noi; Franța, Spania, Germania reivzuiesc producțiile de grâu cu cel puțin 6-7 milioane de tone în minus, iar același lucru este identificat și în Australia, unde de la 36 de milioane de tone se va ajunge la o producție de 30 de milioane de tone”, a explicat Cosmin Iancu pentru AGRO TV.

Pe lângă producțiile mai mici, fermierul ilfovean susține că fermierii români vor fi afectați și de problemele logistice anul acesta, odată cu intrarea grâului ucrainean în țara noastră. Cel mai mult vor suferi fermierii necapitalizați, care nu își permit să depoziteze marfa pentru a o vinde mai tâziu.

”Chiar dacă România va obține o producție mai mică decât anul trecut – suntem cotați undeva la maximul 9 milioane de tone, față de 11 milioane de tone anul trecut – vor apărea aceste blocaje logisitce care ne vor da peste cap. Revenim la vechea problemă, spațiile de depozitare, faptul că fermierii nu sunt destul de capitalizați să poată să țină marfa”, a mai precizat fermierul Cosmin Iancu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole