Criza de ceapă adâncește criza alimentară mondială!

În ultima perioadă, prețurile la ceapă pe piaţa din Filipine au luat-o razna, ajungând să fie chiar mai scumpă decât carnea de vită, însă criza legată de acest ingredient se extinde, punând în pericol alimentația mondială, transmite Bloomberg.

În nordul Manilei (Filipine), Lalaine Basa obişnuia să cumpere un kilogram de ceapă pentru a face pacheţele de primăvară la firma sa de catering, însă acum a schimbat reţeta pentru a utiliza jumătate din cantitatea obişnuită pe fondul exploziei preţurilor la ceapă, relatează jurnaliștii de la Bloomberg, citați de AGERPRES. La o distanţă de peste 12.000 de kilometri, la Rabat, capitala Marocului, Fatima, o mama cu trei copii, nu mai cumpără ceapă şi tomate pentru că sunt prea scumpe.

Problemele cu care se confruntă aceste două femei arată modul în care problemele mondiale în aprovizionarea cu alimente au luat o nouă întorsătură şi ameninţă un ingredient care este vital pentru alimentaţia mondială.

Explozia prețurilor la ceapă a alimentat inflaţia şi a determinat unele ţări să ia măsuri pentru a-şi asigura necesarul. Astfel, Marocul şi Turcia şi Kazahstanul au oprit unele exporturi, în timp ce autorităţile din Filipine au ordonat investigaţii cu privire la posibile carteluri.

Mai mult, ONU şi Banca Mondială au avertizat recent că restricţiile privind ceapa s-au extins și asupra altor legume și fructe, precum morcovii, tomatele, cartofii şi merele, afectând cantităţile disponibile la nivel mondial. În Europa, după recoltele mici înregistrate în sudul Spaniei şi nordul Africii, rafturile goale au forţat supermarketurile din Marea Britanie să raţionalizeze achiziţiile la anumite fructe şi legume.

Potrivit specialiștilor, această criză de legume și fructe ridică din ce în ce mai multe probleme în ceea ce privește securitatea alimentară mondială.

„Doar o cantitate suficientă de calorii nu este de ajuns. O dietă de calitate este o legătură vitală între securitatea alimentară şi nutriţie. O dietă de calitate slabă poate duce la diferite forme de malnutriţie”, spune Cindy Holleman, economist şef la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Ceapa este un ingredient de bază la nivel mondial, fiind cea mai consumată legumă după tomate, care tehnic sunt un fruct. Aproximativ 106 milioane de tone de ceapă sunt produse anual la nivel mondial, o cantitate echivalentă cu producțiile de morcovi, ridichi, ardei şi usturoi la un loc.

Explozia preţurilor la alimente este un efect secundar al inundaţiilor catastrofale din Pakistan, al frigului care a afectat stocurile în Asia Centrală şi al războiului din Ucraina. În paralel, în Africa de Nord fermierii se confruntă cu o secetă severă şi o creştere a preţurilor la seminţe şi îngrăşăminte.

Această situaţie va genera modificări importante pe agenda agenda guvernelor la nivel global, unde nutriţia va ocupa un loc din ce în ce mai important, spune Tim Benton, cercetător specializat pe riscuri emergente la grupul Chatham House din Londra.

„Nu doar faptul că există pericolul de foamete în Cornul Africii ar trebui să ne îngrijoreze în legătură cu crizele actuale. Este creşterea extinsă a nutriţiei de slabă calitate. Nutriţia începuse încă dinainte să se înrăutăţească la nivel global”, spune Benton.

În opinia cercetătorului, multe guverne sunt fericite, pentru moment, să subvenţioneze importurile de făină pentru a-şi menţine cetăţenii fericiţi, existând un sprijin limitat pentru cultivatorii de legume, însă avertizează că rezultatul este că lumea produce prea multe cereale, zahăr şi uleiuri vegetale şi doar o treime din fructele şi legumele de care are nevoie pentru necesarul nutrițional.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole