G20, criză alimentară: 210 milioane EUR, ajutor pentru populațiile vulnerabile

La Summitul G20 care se desfășoară zilele acestea la Bali, Indonezia, s-au luat decizii importante, în contextul  actual de criză alimentară. Comisia Europeană a anunțat un nou pachet de ajutor umanitar de 210 milioane EUR. Banii vor ajunge în 15 țări pentru a satisface nevoile tot mai mari ale locuitorilor de aici. Acest lucru aduce sprijinul general al UE, în perioada 2020-2024, pentru securitatea alimentară, fiind vorba despre un sprijin de până la 8 miliarde EUR.

 În 2022, insecuritatea alimentară a atins niveluri fără precedent, atât ca amploare, cât și ca severitate, cel puțin 205 de milioane de persoane fiind, în prezent, într-o nesiguranță alimentară acută și necesitând asistență urgentă. Astfel, 2022 a atins este cel mai înalt nivel al crizei alimentare, in lume.

Afganistan, Etiopia, Nigeria, Sudanul de Sud, Somalia și Yemen rămân în pericol de foamete

Președintele CE, Ursula von der Leyen a declarat la G20: „Războiul Rusiei în Ucraina are un efect major asupra aprovizionării globale cu alimente. Țările care erau deja vulnerabile la șocurile alimentare au fost puse într-o situație dramatică. Trebuie să acționăm pentru a evita foametea în unele dintre cele mai sărace zone ale lumii. UE este alături de țările cele mai vulnerabile, iar astăzi UE își extinde în continuare sprijinul celor care au nevoie.”

Asistența umanitară finanțată de UE este furnizată în parteneriat cu agențiile ONU, cu organizațiile internaționale și cu ONG-urile. Ajutorul umanitar al UE acoperă domenii de intervenție precum: hrană, adăpost, asistență medicală, apă și canalizare precum și de educație, în situații de urgență.

Finanțarea va fi asigurată după cum urmează:

Africa de Vest și Centrală: 2 milioane EUR în Burkina Faso, 1 milion EUR în Mali, 2 milioane EUR în Niger, 1 milion EUR în Ciad și 4 milioane EUR în Republica Centrafricană. Sumele vor oferi asistență pentru securitatea alimentară, precum și protecție, nutriție și sprijin pentru mijloacele de trai.

Africa de Est și de Sud: 9 milioane EUR în Sudan vor ajuta populațiile afectate, cu furnizarea de servicii de bază, de salvare de urgență și asistență de protecție; 6 milioane EUR în Sudanul de Sud vor contribui la extinderea răspunsului umanitar de urgență; 10 milioane EUR în Etiopia se vor duce pe securitatea alimentară de urgență, asistența pentru mijloacele de subzistență, nutriție și apă și canalizare; 10 milioane EUR în Somalia vor fi prioritari celor mai vulnerabile grupuri de populație.

Orientul Mijlociu: 35 de milioane EUR în Yemen vor oferi asistență alimentară celor mai vulnerabili din nordul și sudul țării; 15 milioane EUR în Siria îi vor sprijini pe cei mai vulnerabili cu asistență alimentară; și 5 milioane EUR în Liban vor sprijini refugiații vulnerabili și libanezii pentru a-și satisface nevoile de bază.

Afganistan: 75 de milioane EUR pentru criza regională afgană vor aborda situația dramatică a securității alimentare, cu aproximativ 24 de milioane de persoane aflate în nevoie, precum și nevoile legate de iarnă și dezastrele naturale care au afectat recent țara;

America Latină: 30 de milioane de euro pentru criza regională din Venezuela vor aborda nevoile cele mai urgente ale populației, atât în interiorul, cât și în afara țării (în special, în Columbia, Ecuador și Peru); 5 milioane de euro în coridorul uscat al Americii Centrale vor ajuta cu asistență alimentară și nutriție, sănătate, apă și canalizare și protecție.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole