Creșteri de 10 EURO/tonă la prețul cerealelor! Cât timp va dura minunea?

pretul graului în portul constanta productii pretul cerealelor productii, NGT cotatiile cerealelor

După o lungă perioadă de scădere, prețul cerealelor a dat câteva semne bune pentru fermieri în ultima perioadă. Minunea, însă, nu va dura prea mult timp, pentru că specialiștii prognozează scăderi de preț, odată ce perioada de recoltare a grâului se va apropia, iar datele privind porumbul vor începe să devină din ce în ce mai concrete.

În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, a prezentat cele mai noi date legate de prețul cerealelor și situația mărfurilor agricole din acest moment.

”Astăzi, după raportul USDA, avem niște lucruri bine împărțite și e foarte bine ca lumea să înțeleagă acest lucru. O dată, este fundamentul fizic, care generează peste 800 milioane de tone de grâu la nivel mondial, în creștere cu 10,4 tone față de raportul lunii trecute; avem și un nivel de stocuri ridicat, cu 6,43 milioane de tone la nivel mondial. Aceste lucruri ne arată că prețul ar trebui să se ducă mai jos, dar nu acum, pentru că avem doi factori care lucrează în favoarea susținerii unui nivel de preț și a unei creșteri cu 5-7 euro/tonă.

În primul rând este vremea, care este incertă; în nordul Franței sunt probleme că nu a plouat, în nordul Germaniei la fel. Pe de altă parte, avem factorul geopolitic, pentru că acea știre cum că rușii au dinamitat barajul și au inundat câmpiile a generat efectiv panică pe burse. A trecut oarecum panica, dar prețul rămâne acolo, susținut la același nivel, din cauză că lumea vrea să vadă volumele, vrea să le vadă recoltate. (…) Suntem într-o perioadă de incertitudine, cât poate să mai crească piața? 2 euro, 3 euro, 5 euro. Iar dacă scade, cu cât va scădea? Cred că s-ar putea să vedem din nou grâul la 195 euro/tonă”, a precizat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.

În ceea ce privește porumbul, prognoza de recoltă la nivel mondial a fost ridicată ușor în ultimul raport USDA. Astfel, și aici se întrevăd perspective de scădere a prețului.

”Avem o creștere, azi, la grâu, de 10 euro/tonă. Avem o creștere la porumb, azi, de 10 euro/tonă. Dar acolo au rămas și stagnează, și mă refer la prețurile în Portul Constanța. A plecat de la 175 euro/tonă porumbul și s-a dus undeva la 183-184 euro/tonă. Grâul a plecat de la 195 euro/tonă și este acum la 205 euro/tonă”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.

YouTube player
Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture