• Creșterea vacilor, o bătaie de cap! ”Statul român este cel mai mare dușman al crescătorilor”

    vacile de lapte crescatorii de animale aplicatia lucerna

    Creșterea vacilor este o îndeletnicire grea, mai ales pe o piață unde prețurile nu sunt întotdeauna cele corecte pentru fermieri, iar statul pune piedică după piedică dezvoltării prin birocrația excesivă. De acest lucru s-a convins și fermierul Alin Căprilă din județul Călărași, care a renunțat la toate cele 180 de vaci din rasa Angus pe care le deținea.

    Într-un dialog cu realizatorul Ovidiu Ghinea în emisiunea ”Agricultura la Raport”, fermierul ne-a explicat ce l-a determinat să renunțe la creșterea vacilor, deși avea planuri mari în acest sector.

    ”Încă mai am un nod în gât. A fost un vis al nostru, încă mai am tot ce am achiziționat pentru zootehnie, nu am vândut un șurub, doar animalele le-am dat. Încă trăiesc cu speranța că vor veni vremuri prielnice și pentru zootehnia din România. La momentul acesta, cine a rămas implicat în creșterea vacilor este un erou. E un efort extraordinar de mare. Statul român, nu doar că nu vine în ajutorul crescătorului, ci este cel mai mare dușman al crescătorului.

    Am renunțat cu foarte mare părere de rău, deși am adus genetică din cele mai bune ferme de Angus din lume. Am venit cu import genetic extraordinar. După seceta din 2020, unde ne-am rugat de fermieri să ne lase paie pe câmp ca să avem ce să dăm la animale, am fost nevoit să vând 50 de animale ca să am cu ce să le hrănesc pe restul. Mi s-a tăiat toată subvenția pentru că am vândut, deși în Ghidul solicitantului scrie că se poate retrage de la subvenție parțial sau total efectivul de animale, mai puțin în situația în care fermierul este la control și găsit cu nereguli. Am fost la control, dar nu am fost găsit cu nereguli. A fost momentul care a declanșat renunțarea la zootehnie”, a precizat Alin Căprilă.

    Deși intenționa să facă un proiect pe fonduri europene prin care să-și dezvolte ferma de vaci și să realizeze și produse procesate, fermierul din Călărași a fost nevoit să pună frână acestui proiect, din cauza întârzierilor extrem de mari a procedurilor birocratice, care au făcut ca investiția să devină nerentabilă. De altfel, Alin Căprilă nu este singurul în această situație, spunând că doar în zona sa mai sunt alte câteva ferme de vaci care s-au închis.

    ”La visul de a face zootehnie, de a face un lanț integrat, nu am renunțat de tot. (…) Am vrut să facem inclusiv abatorizare, magazin de desfacere, tot lanțul. (…) Din zona mea, eu mai știu încă trei fermieri care au renunțat la bovine, iar la nivelul județului Călărași, nu cred că sunt mai mult de 10 ferme”, ne-a mai spus Alin Căprilă.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Creșterea vacilor, o bătaie de cap! ”Statul român este cel mai mare dușman al crescătorilor”

    vacile de lapte crescatorii de animale aplicatia lucerna

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • © AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.