Creșterea tineretului taurin de înlocuire

56

Tineret taurinCreșterea dirijată, pe baze științifice, a tineretului taurin de reproducție este considerată, pe bună dreptate, o verigă tehnologică importantă, care participă activ la împrospătarea și creșterea taurinelor, cu material biologic superior, din punct de vedere genetic. Invariabil, dirijarea procesului de creștere a tineretului taurin de reproducție este susținut de ”Planul de Creștere”.

Elaborarea Planului de Creștere

Următoarele elemente sunt luate în considerare la întocmirea Planului de Creștere: rasa indivizilor (apreciind aptitudinile productive care o reprezintă) și sexul vițeilor, ținând cont în permanență de procesul de creștere și de indicii rentabilității economice. Plecând de la masa corporală a vițelului la naștere, în Planul de Creștere se impune a fi planificată masa corporală ce trebuie realizată de animale, în diferite etape ale creșterii, după cum urmează: la înțărcare, la 6 luni, la 12 luni, la 15 luni, la 18 luni (eventual, la vârsta montei fecunde), la 24 luni, la prima fătare și la vârsta maturității somatice.

Sporurile medii zilnice, pentru fiecare din aceste etape de vârstă, se stabilesc în funcție de masa corporală planificată pentru diferite etape de vârstă și având în vedere particularitățile procesului de dezvoltare și creștere a tineretului taurin de reproducție. Tineretul de reproducție reprezintă categoria de taurine crescută pentru înlocuirea reformei în fermele de vaci de lapte. Calitatea tineretului de prăsilă are o importanță deosebită pentru exploatațiile de acest tip, deoarece generația nouă trebuie să fie, sub raport genetic, superioară celei vechi, înlocuite.

Planul de Creștere este, obligatoriu și neopțional, completat cu Planul de Hrănire, specific diferitelor etape de vârstă a tineretului taurin, precum și de Balanța furajeră (planul de asigurare a furajelor specifice necesare). Particularitățile morfo-funcționale ale aparatului digestiv al animalelor trebuie să fie în deplină concordanță cu structura rațiilor furajere.

Este recomandat, în principiu, ca sporul mediu zilnic planificat pentru tineretul taurin femel de reproducție să se situeze în limita a 500-600 g la vițelele din categoria de vârstă 0-3 luni, 600-800 g la vițelele din categoria de vârstă 3-6 luni, 500-700 g la vițelele din categoria de vârstă 6-12 luni, 500-600 g la vițelele din categoria de vârstă 12-14 luni și de 400-600 g la juninci. Totodată, poate fi adoptat sistemul de creștere lent, moderat sau rapid pentru tineretul taurin femel de reproducție, în funcție de vârsta femelelor la prima fătare și sporul mediu zilnic planificat.

Se consideră creștere lentă ipostaza în care prima fătare are loc la vârsta de 3 ani, creștere moderată la 2,5 ani și creștere rapidă la vârsta de 2 ani. La adoptarea tipului de creștere, vor fi luate în considerare cheltuielile aferente procesului de creștere, costul furajelor obținute din afara fermei, costurile impuse de forța de muncă, modul de planificare a fătărilor.

Citește și
1 Comentariu
  1. cristi spune

    Din pacate nici macar in poze nu reusim sa avem vitei de rasa ca drept dovada fotografia acestui articol care reprezinta un metis. Si nu spun asta ca o critica la adresa dvs. ci ca o constatare amara a unei situatii disperate in care se afla zootehnia romaneasca datorita politicilor agricole facute ori cu amatorism ori cu rea credinta (vezi pndr 2014..2020) Promisiunile de sute de eu pe cap de animal nu au nici o sustinere in dezvoltarea unei ferme pentru simplu motiv ca fermierul nu este motivat sa-si mareasca un efectiv pentru care nu va lua subventie datorita anului de referinta. Pentu ce sa cresc mai multe animale daca nu sunt subventionate decat cele ce au fost prinse in anul de referinta. Totusi mai sunt ‘nebuni frumosi’ care se mai aventureaza sa creasca vaci de lapte sa avem grija ca acestia sa nu se vindece

Cmentariile sunt închise