22 ianuarie 2022 - 13:55

Creșterea suinelor: În fermă sau în sistem Free Range?

Tot mai mulți, mai ales pe plan mondial, sunt aceia care consideră că zootehnia naturală, în așa-numitul sistem „Free Range” oferă o alternativă convingătoare la marile exploatații din ferme, mai ales în privința calității cărnii. Însă, când vine vorba despre bunăstarea porcilor, fermierii sunt conștienți că o fermă este cu mult mai sigură pentru sănătatea animalelor. Și în România sunt din ce în ce mai mulți crescători care mai degrabă ar administra o fermă de mici dimensiuni, ca efective, dar „free”, în loc să dezvolte o afacere de mari dimensiuni.

În lumea reală, alegerea unuia dintre cele două sisteme nu este atât de simplă. Există factori de risc și într-un caz și în celălalt dar, cu siguranță, cu mult mai mulți în sistemul Free Range. Să vedem, însă, care sunt elementele definitorii ale fiecărui sistem. În primul rând, este vorba despre disponibilitatea terenului. Porcii crescuți în libertate au nevoie de suprafețe mari, pentru a paște în voie. Reversul este acela că nutriția este „ceva mai” naturală, iar costurile sunt mai reduse decât în cazul fermelor de tip industrial. La rândul lor, acestea prezintă avantajul marii productivități și a monitorizării mult mai eficient e a tuturor parametrilor de bunăstare. Pentru a creștere porci pe pășune, aceștia trebuie să aibă acces, prin rotație, la fiecare parcelă în parte, fapt care necesită terenuri suficiente și un bun management al pășunilor. Din păcate, nu sunt suficiente câmpuri pentru a roti în mod corespunzător porcii și pentru a permite ierbii să se regenereze. Rezultatul? Un mediu steril, lipsit de vegetație.

Un alt impediment major este clima specifică fiecărei regiuni sau țări. În unele zone poate fi prea cald sau prea rece pe tot parcursul anului pentru a adopta sistemul Free Range. Iar, aspectul climatic este unul dintre motivele principale pentru care creșterea suinelor Free nu a fost adoptat la scară largă. În replică, amenajările unei ferme pot apăra animalele de temperaturile prea ridicate sau prea scăzute. Într-o perioadă foarte caldă, se pot crea suprafețe deschise, pentru expunerea animalelor la briza rece, iar, în perioadele reci, părțile retractabile pot fi repuse pe poziția de bază, pentru a ține porcii departe de frig. În plus, acțiunea aerobă a patului podelei asigură o temperatură optimă a pardoselii. În perioadele reci, așternutul produce  o căldură asemănătoare încălzirii prin pardoseală.

Cu toate acestea, fermierii care preferă sistemul Free Range afirmă că toate acestea pălesc în fața beneficiului central,  adică, faptul că animalele au un spatiu aproape nelimitat de a se mișca, de unde și calitatea de excepție a cărnii. (Integral pe www.fabricadecarne.ro)