Creşterea şi îngrijirea puilor de curcă

pui_curcaCreşterea puilor de curcă în propria gospodărie, se face cu cloşti (pot fi curci sau găini), iar durata este de 45-60 zile, până când puii se pot descurca singuri şi cloştile îi părăsesc. 
Faţă de puii de găină, puii de curcă sunt puţin mai sensibili la condiţiile de mediu, iar pentru dezvoltare au nevoie de o hrană mai bogată în proteine, minerale şi vitamine.
De la eclozare şi până în a zecea zi puii vor fi ţinuţi, împreună cu cloştile, în încăperi încălzite, şi vor fi hrăniţi intens cu furaje concentrate speciale pentru puii de curcă sau cu mălai, brânză proaspată de vaci, ouă fierte, urzici opărite şi răcite sau funze de ceapă verde, tocate fin.
Creşterea curcanilor
Nu se recomandă hrănirea doar cu mălai, acesta neputând asigura necesarul zilnic de substanţe nutritive necesare creşterii dezvoltării puilor de curcă.
Porţia zilnică la 10-15 pui de curcă este de 2-3 linguri de brânză, o cană de urzici şi un ou fiert. Totul se toacă mărunt şi se amestecă bine cu mălai.
Hrana se prepară numai atât cât este necesară la o masă şi se pune în recipiente puţin şi des. Dacă puneţi în ele  o cantitate mai mare decât s-ar consuma în mod normal la o masă, puii de curcă o va călca în picioare şi o va bătători, iar apoi vor refuza să o mai mănânce.
Mai există şi riscul consumării de hrană umedă şi alterată, care poate produce puilor intoxicaţii alimentare şi boli.
În primele zile de viaţă (3-4 zile), cloşca şi puii vor fi hrăniţi cu aceeaşi mâncare, pentru ca ea să-i cheme şi să-i înveţe să se hrănească, după care se va închide într-o cutie specială, care să permită ieşirea şi intrarea în voie a puilor.
Adăpătoarea şi hrana cloştii vor fi amplasate în faţa cuştii, iar la o distanţă de 80-90 cm de cuşcă se vor pune adăpătorile şi hrănitorile puiilor de curcă.
Dimensiunea cuştii pentru cloşcă este de 90×90 cm.
Cam din a 11-a zi, puii încep să ciugulească firişoare crude de iarbă, deci pot fi scoşi afară, dar şi cu cloşca, în mici voliere cofecţionate din plasă de sârmă, care să nu permită pătrunderea în interior a păsărilor mai mari de curte, păsări salbatice sau a prădătorilor, dar nici ieşirea acestora din volieră.
Cloşca se va scoate afară cu tot cu propria cuşcă. Timpul petrecut afară, pentru acomodare va fi de:

  • 10-15 minute – prima zi;
  • 20 minute – doua zi;
  • 30 minute – treia zi.

După ce puii se obişnuiesc cu mediul exterior se pot ţine afară în volieră, de dimineaţa până seara, dacă vremea este favorabilă. Puii de curcă se vor scoate dimineaţa după ora 10, când iarba este zvântată, iar temperatura aerului este de cel puţin 20 grade C.
Ţarcurile vor fi amplasate pe păşuni, mutându-se din loc în loc, o dată la câteva zile. Reintroducerea puilor în adăpost se va face seara sau când intervine vreme nefavorabilă în cursul zilei. Volierele se vor feri de bătaia directă a soarelui sau acestea vor fi asigurate cu un umbrar. Apă proaspătă şi furaje trebuie asigurate în permanenţă.
Necesitatea volierelor este valabilă în primele 3-4 săptămâni, pentru ca puii să fie ţinuţi aproape de hrănitori, având în acest fel la discreţie atât masa verde proaspată (trifoi sau lucernă), viermişori, gâze, cât şi furaje concentrate. Volierele sunt bune protectoare de păsările şi animalele prădătoare, puii nu se rătăcesc, iar când simt nevoia să se încălzească, au posibilitatea să intre sub aripile cloştilor.
Libertatea totală apare după 30 de zile, aceştia devenind suficient de mari pentru a fi lăsaţi în libertate împreună cu cloşca, astfel şi cutiile pentru cloşti se vor svânta.  (Integral pe agrobiznes.md)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole