6 decembrie 2021 - 17:12

Creșterea porcilor în regim ecologic

porcnegruCreșterea porcilor în regim ecologic este, oarecum, evitată de crescătorii de animale sau fermierii din România, cunoscându-se dificultățile care se ivesc în mod inevitabil. Dar, profitul poate fi pe măsura eforturilor.

Trei rase, trei opțiuni

În momentul de față, încep să se dezvolte ferme mai mici sau mai mari de creștere ecologică a porcilor, rasele vizate fiind în priumul rând Basna, Mangalița și Porcum vietnamez, mai nou introdus în România. Opțiunile fermierilor au venit datorită semnalelor din piață: tot mai mulți consumatori vor plati un pret mai mare, dacă știu că porcii respectivi au fost crescuți în aer liber, pe terenuri ecologizate, au fost hrăniți cu alimente naturale, au trăit nestresați, cu respectarea principiilor ecologice și ale bunăstării animalelor.

Drept rezultat, carnea porcului ecologic este o alternativă mai bună, dar și mai scumpă, față de cea a porcului crescut în sistem industrial.

Aceste tipuiri de porci se pot crește cu succes în ferme țăranești de la 50, până la 150 de exemplare. Un astfel de porc se vinde în viu cu cu 15-35 lei/kg, în funcție de greutate și destinație (scoafă sau vier). La rândul său, Porcul vietnamez se laudă cu un strat foarte subțire de grăsime, dar și aceea, cotată ca sănătoasă , godacul fiind eminamente vegetarian. Un exemplar viu de vietnamez adult poate să coste până la 1.200 de euro, în timp ce un pui de 3-4 luni se vinde cu cca. 250 de euro.

Nu uitați niciun moment: carnea de porc se caută! De aceea, puneți începe simplu, crescând 2-3 porci pentru consumul casei, iar, in următorul an, aveți deja o mică afacere de familie. Recuperarea banilor investiti se poate face încă din primul an al demarării afacerii. (Integral pe fabricadecarne.ro)