Crescătorii de vaci, la capătul răbdărilor! ”Unii procesatori sunt absolut nesimțiți”

Criza din sectorul creșterii vacilor de lapte se adâncește pe zi ce trece. Din ce în ce mai des auzim mărturisiri de la crescătorii de vaci care fie își reduc efectivele de animale, fie renunță la această activitate cu totul, pentru că nu-și mai permit să furajeze vacile.

Una dintre problemele cu care se confruntă acești fermieri este prețul pe care îl oferă procesatorii pentru lapte, unul care nu acoperă nici măcar costurile de producție. Mai mult, potrivit lui Zoltan Haller, membru fondator al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR-SIM), foarte mulți procesatori schimbă prețul de achiziție de la o zi la alta, fără a le da posibilitatea fermierilor să negocieze.

”Este nenorocire în ceea ce privește prețul laptelui. S-a ajuns ca anumiți procesatori, cu o nesimțire crasă, să încerce să reducă prețul de la o zi la alta cu 40%, în condițiile în care, și așa, cantitatea de lapte este mică, iar costurile de producție au crescut. Este o tendință națională, cred că 99% din procesatori au scăzut prețul. Unii dintre ei sunt absolut nesimțiți. Trebuie urgent reglementate aceste lucruri, ca să nu poată să scadă de la o zi la alta prețul fără să existe o justificare. Simpla justificare că nu se vând produsele la raft nu poate să fie un argument ca să renegocieze contractele în timpul jocului.

Mai mult, pentru fermierii care predau zi de zi acea cantitate de lapte, este o catastrofă. Se vor vedea în fața faptului împlinit, fie nu li se mai ridică laptele, fie nu o să mai aibă cu ce să-și furajeze animalele și nu vor mai putea continua activitatea. Solicităm de urgență niște măsuri care să protejeze fermierii în fața unor astfel de practici care nu sunt corecte”, a precizat Zoltan Haller pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole