Crescătorii de vaci AVERTIZEAZĂ – Ne paște FALIMENTUL în 2022

Tot mai multe sectoare din zootehnia românească își anunță iminența falimentului, în lipsa unor măsuri concrete din partea decidenților politici. După ce creșterea porcului a fost îngenuncheată de pesta porcină africană, și crescătorii de vaci se plâng că le e din ce în ce mai greu, iar mulți dintre ei ar putea să dispară în 2022.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a discutat această problemă cu directorul executiv al asociației Aberdeen Angus România, Ioan Gociman.

”E foarte importantă o strategie de subvenționare sustenabilă și pe un termen cât mai lung, pentru ca fermierii să poată să-și facă un business plan. O mare parte din ei depind în fiecare an de aceste subvenții, ceea ce nu este normal. Dar costul lor de producție este mai mare decât costul de vânzare.

Vă spun sincer – dacă nu se vor găsi de urgență niște strategii de resuscitare a zootehniei din România în anul 2022, e foarte departe 2023 când va intra în vigoare Planul Național Strategic. Noi spunem că anul viitor va fi cel mai greu an, sita va cerne foarte mult, de aceea ne zbatem în această direcție. Avem niște promisiuni din partea Ministerului Agriculturii și din partea Bruxellesului, sperăm să găsim o soluție de a-i ajuta pe fermieri. E foarte important ca în noul PNS să știe de la început care sunt bugetele, ce tipuri de subvenții există, să poată să-și facă un business plan. O parte dintre ei, cu durere o spun, nu cred că vor trece peste această perioadă dificilă, pentru că sunt costuri atât de mari, iar subvenția a scăzut”, a precizat Gociman.

Directorul executiv al Aberdeen Angus România este de părere că decidenții din țara noastră ar trebui să vorbească mai puțin despre balanța comercială cu produse agroalimentare și mai mult despre securitatea alimentară a populației.

”Dacă odată cu anul 2022 nu se va gândi o strategie de subvenționare a zootehniei din România, ea va intra în faliment și vă garantez că o mare parte din acești fermieri nu se vor mai întoarce niciodată la vacă, indiferent de subvențiile care vor fi. E un mare păcat, pentru că s-a construit deja ceva. Noi discutăm pe toate părțile de balanța comercială. Oameni buni, noi trebuie să discutăm de siguranța alimentară națională. Hai să uităm importul și exportul, să facem în așa fel încât siguranța națională să fie bine pusă la punct, iar după, dacă vom ajunge să dea alimentele afară din țara asta, să începem să exportăm”, a mai spus Ioan Gociman.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole