Crescătorii de bovine vor afla în ianuarie câţi bani primesc

13

 vacuteiulieProiectul de Hotărâre de Guvern întocmit de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru aprobarea cuantumului plăţii naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, pentru specia bovine, în anul 2013, prevede o sumă totală de 585 milioane de lei.

Această sumă este alocată deja de Guvern pentru acest sprijin financiar şi va fi acordată din bugetul de stat. Potrivit pro-iectului de act normativ, cele 585 de milioane de lei vor fi distribuiţi pentru două sectoare principale. 96.199.835 de lei vor fi acordaţi pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte şi 488.800.164 de lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne.

Şeful Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Sălaj, Târau Ioan, a declarat că la nivelul judeţului această măsură se află în faza de verificare a cererilor depuse. „Încă nu se ştie care va fi cuantumul pe cap de bovina pentru anul 2013. Această sumă fixă va fi stabilită abia după ce vor fi ve-rificate toate dosarele la ni-vel de ţară. Preconizăm că aceasta verificare se va finaliza undeva în luna ianuarie”, a spus Târau. „În momentul de faţă, avem 3.007 cereri pentru ajutoarele aferente crescătorilor de bovine la nivelul judeţului”, a completat şeful al APIA Sălaj. Anul trecut s-au acordat 450 de lei pe cap de animal. Anul acesta, suma va fi mai mică sau mai mare în funcţie de eligibilitatea cererilor şi de cuantumul sumei alocate de la bugetul de stat pentru această măsură.

Cuantumul primelor se va calcula prin raportarea sumelor alocate la cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct, respectiv, la efectivele de bovine. Pentru a beneficia de aceste plăti, producătorii agricoli din sectorul lapte trebuie să îndeplinească cumulativ trei condiţii. Exploataţia de bovine să fie înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor de la data solicitării primei, solicitantul trebuie să fie înregistrat în sistemul de administrare a cotei de lapte în anul de cota 2012-2013 şi, nu în ultimul rând, solicitantul trebuie să fi livrat şi/sau vândut direct o cantitate de minim trei tone de lapte în anul de cota 2012-2012.

Prima pentru acesta schemă se acordă pe tonă de lapte produs şi înregistrat la livrări şi/sau vânzări directe în Sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cota 2012-2013. Banii vor fi primiţi pentru un efectiv de minim trei capete de bovine cu vârsta de minim 16 luni, la care se adăugă şi tineret bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţie la data de referinţă. (Sursa: fabricadelapte.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise