În anii următori, vom da mai mulți bani pe carne; ce puțin pe cea de oaie, avertizează crescătorii din acest sector, mai ales ținând cont de faptul că Ministerul Agriculturii a decis să reducă din subvenția promisă în noul Plan Național Strategic (PNS).
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu mai mulți reprezentanți ai crescătorilor de ovine, iar aceștia se plâng că îngrășarea mieilor este o activitate din ce în ce mai puțin rentabilă.
”În momentul de față, prețul la carnea de miel nu este cel corect, deși este un an foarte dificil pentru crescătorii de ovine din România. În primăvară am plecat de la 20-21 lei/kg, iar acum am ajuns la 12-13 lei/kg. În primăvară, prețul la kilogramul de furaj era undeva la 1,1-1,2 lei, acum furajul este 2-2,2 lei/kg. Astăzi, nu este rentabil să îngrași mielul pe fermă. Nu știu în continuare ce va fi, dar deocamdată suntem într-o situație extrem de dificilă”, a precizat Nelu Branga, crescător de ovine, președintele asociației Miorița din Chișineu-Criș.
În acest context, oierii sunt cu atât mai revoltați pe decizia MADR de a tăia peste 50 de milioane de euro din bugetul alocat sprijinului cuplat pentru crescătorii de ovine în perioada 2023-2027.
”Indiferent cum te numești, indiferent ce poziție ai, poți să fii ministru sau prim-ministru, președinte de țară, nu poți să iei o decizie unilaterală, fără să te consulți cu sectorul; această ajustare a sprijinului voluntar cuplat, care e cea mai importantă subvenție pentru oieri, să o faci după bunul tău plac și să îmi dai o explicație puerilă.
Sprijinul cuplat a fost conceput de mine, împreună cu echipa pe care o conduceam în Ministerul Agriculturii în 2014, și am scris foarte clar că vor primi sprijin voluntar cuplat animalele înscrise în registrul genealogic al raselor. Asta implică controlul de performanțe, organizarea reproducției și desfacerea producției. (…) Deocamdată, cei din MADR se bazează pe faptul că au niște salarii bunicele, din care pot trăi, dar să se uite la ceea ce este în țară. Toată lumea m-a întrebat care vor fi prețurile la carne. Prețurile la carne vor fi draconice, datorită faptului că acestea sunt politicile, asta se dorește”, a precizat profesorul Gheorghe Neață pentru AGRO TV.