Cresc subvențiile APIA? Anunțul făcut de ministrul Daea pentru fermieri

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, a prezentat într-o conferință de presă susținută la sediul MADR, Planul Național Strategic (PNS) pentru perioada 2023-2027, aprobat de Comisia Europeană. 

Potrivit șefului de la Agricultură, au existat câteva direcții esențiale pe care s-au axat reprezentanții ministerului în negocierile cu reprezentanții Comisiei Europene și în elaborarea PNS. Una dintre acestea a fost convergența subvențiilor, adică apropierea, ca valoare, a subvențiilor pe care le primesc fermierii români, de cele pe care le primesc fermierii din alte state europene.

”România nu a fost de acord cu plafonarea subvențiilor. Toate structurile statului care au participat în structurile de decizie la nivel european au susținut acest element. A fost un punct de convergență în interesul țării, să nu plafonăm subvențiile. Al doilea a fost acela să fim atenți la convergență, adică să ne ducem cât mai aproape de nivelarea acestor subvenții, lucru pe care îl veți vedea”, a precizat Petre Daea.

Șeful MADR a mai subliniat faptul că PNS-ul cuprinde, în total, 89 de tipuri de intervenții, adică măsuri de sprijin pentru fermieri. Cea mai mare parte din bugetul alocat pentru perioada 2023-2027 se va duce pe plățile directe, care se vor realiza ca până acum, prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

”PNS-ul prevede 89 de tipuri de intervenții, incluzând 51 de intervenții prin FEGA și 38 de intervenții prin FEADR. (…) Bugetul se păstrează în aceiași piloni: Pilonul I – plățile directe și intervențiile sectoriale, și Pilonul II – măsurile de dezvoltare rurală. Din bugetul total de 15,8 miliarde de euro, 9,78 miliarde reprezintă plățile acestea pe suprafață”, a mai subliniat Daea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole