Creditele pentru fermieri sunt exagerate! ”Nici hașiș dacă cultivi, nu poți să le plătești”

Creditele pentru fermierii români reprezintă un subiect mult discutat în sectorul agricol românesc. În timp ce în vestul Europei, agricultorii iau credite cu dobânzi care se apropie de zero, fermierii români trebuie să plătească niște dobânzi uriașe, care le pun mari dificultăți în a deveni competitivi pe piață.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu mai mulți fermieri cu experiență, care au explicat diferențele uriașe între creditele pe care le iau agricultorii români, în comparație cu cei din occident.

”Noi am înnebunit cu creditele pe 5 ani. Nici hașiș dacă cultivi nu poți să plătești dobânzile alea la bănci. Am fost în Franța prin anul 1993, și un fermier de acolo avea pe masă o stică de șampanie. L-am întrebat ce sărbătorește, și mi-a spus că în sfârșit a achitat creditul de la bancă. L-am întrebat când l-a luat și mi-a spus că l-a luat bunicul său”, ne-a povestit fermierul Adrian Rădulescu.

În completare, vicepreședintele LAPAR, Alexandru Baciu, a explicat o altă metodă prin care fermierii români care accesează fonduri europene sunt secătuiți de bani. Potrivit fermierului, prețurile standard de pe site-ul AFIR sunt exagerate, în comparație cu prețurile reale ale echipamentelor.

”În Franța, creditele pe agricultură sunt cu dobândă 0,5%. Cum să fac eu zootehnie cu dobândă 12%, chiar și mai mare? (…) La fonduri europene, au venit cu altă găselniță. Au făcut costul standard de la AFIR, pe utilaje. De exemplu, un tambur pentru irigat, care în condiții normale n-ar trebui să depășească 17.000 euro, pe portalul AFIR este 27.000 euro. Explicația celui care le importă este că sunt pe fonduri europene. Păi cum adică, banii se întorc tot la voi și vreți să luați dublu? Costurile standard trebuia să le facem la investiții, nu la utilaje”, a explicat fermierul Alexandru Baciu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole