Credite avantajoase pentru proiectele agricole pe bani europeni

     Beneficiarii proiectelor agricole derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), din fonduri europene, vor putea să se împrumute de la anumite bănci în condiţii avantajoase. Patru instituţii bancare de pe piaţa noas-tră sunt interesate să susţină fermierii care derulează proiecte din bani europeni, după cum ne-a declarat Alexandra Cozac, consilierul ministrului de resort.

Domnia sa ne-a spus că cele patru bănci sunt CEC Bank, Banca Comercială Română (BCR), Banca Transilvania (BT) şi BRD Group Societe Generale.
     Singurii care au prezentat, până în prezent, o ofertă concretă autorităţilor sunt reprezentanţii CEC, potrivit anunţului făcut de Ministerul Agriculturii.
     MADR a anunţat că CEC Bank va reduce dobânda cu un punct procentual, la creditele acordate pentru realizarea proiectelor cu componenţă din fonduri europene, în cadrul PNDR. De asemenea, banca va reduce gradul minim de acoperire cu garanţii cu aproximativ 15%, comparativ cu creditele standard acordate persoanelor juridice, avansul minim fiind redus la 10% din valoarea proiectului, pentru companiile start-up.
     Celelalte trei instituţii bancare urmează să-şi prezinte ofertele, iar MADR va semna convenţii de colaborare cu unităţile bancare care vor avea cele mai avantajoase oferte de creditare pentru beneficiari.
     Una din cauzele principale ale absorbţiei mai reduse în cazul fondurilor europene este accesul dificil la creditare, în special pentru cofinanţarea beneficiarilor PNDR, subliniază comunicatul MADR, adăugând că ministerul de resort a făcut demersuri în vederea obţinerii unor condiţii avantajoase de creditare pentru beneficiarii programului.
     “Prin acest demers, MADR vrea să încurajeze creditarea pentru fermierii care nu deţin fonduri suficiente pentru cofinantarea unui program european, stimulând, astfel, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene în domeniul agriculturii”, precizează comunicatul. Pe lângă această iniţiativă, MADR intenţionează, de asemenea, să înfiinţeze un fond de creditare în condiţii avantajoase pentru fermieri, în parteneriat financiar cu băncile, după cum a anunţat ministrul agriculturii Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă care a avut loc zilele trecute în prezenţa premierului Victor Ponta.
     Domnia sa a precizat: “În zilele următoare, chiar dacă nu am identificat sumele de la Ministerul de Finanţe, am găsit sume din cadrul Ministerului Agriculturii şi putem să anunţăm înfiinţarea unui fond de creditare din fondurile de dezvoltare rurală, în parteneriat de finanţare cu băncile”.
     Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), salută această iniţiativă a MADR. Domnia sa ne-a spus că instituţia financiară pe care o conduce a fost întotdeauna dispusă să susţină agricultorii, adăugând că la procedura de selecţie a băncilor cu care MADR va intra în parteneriat pentru înfiinţarea fondului de creditare va fi prezentă şi CEC Bank.
     Şi BCR este interesată de acest fond, care vine să completeze instrumentele de finanţare a agricultorilor (fondurile europene şi subvenţiile APIA), după cum ne-au spus reprezentanţii băncii: “Am primit invitaţia din partea autorităţilor să discutăm pe marginea acestui proiect. Este o iniţiativă la care ne uităm cu interes”.

EMILIA OLESCU