Covasna: Ruladă cu mămăligă și brânză de 60 de metri, la Festivalul bulzului de la Turia

1024px-MamaligaLocuitorii comunei Turia vor prepara sâmbătă o ruladă cu mămăligă și brânză în lungime de 60 de metri, cu prilejul Festivalului bulzului.

Primarul localității, Daragus Attila, a declarat că acesta va fi preparat în memoria uriașului bulz din 2008, în lungime de 150,32 metri, care a înscris localitatea în Cartea Recordurilor.

Acesta este cel de-al doilea eveniment gastronomic anual organizat de comuna Turia, după Festivalul internațional pomana porcului care se desfășoară în luna februarie a.c.

Localitatea Turia se află la doar câțiva kilometri de stațiunea Balvanyos și de Lacul Sfânta Ana, lac format în craterul unui vulcan stins în urmă cu zeci de mii de ani.

La Turia poate fi văzută și cea mai mare poartă secuiască din lume, consemnată și ea în Cartea Recordurilor, care măsoară 15,6 metri lățime și 9,41 metri înălțime. A fost sculptată de un tânăr din localitate din trunchiul unui singur copac și a fost amplasată la intrarea în comună, ca simbol al ospitalității localnicilor.

Localitatea Turia mai are ceva unic — un copac al vieții, un stejar aflat chiar în centrul localității, pe care sunt înșirate sute de medalioane din cupru aurit, cu numele și data de naștere a celor care s-au născut aici și care a devenit una dintre atracțiile turistice ale comunei. Primul medalion a fost pus în urmă cu mai bine de zece ani și de atunci copacul e un fel de stare civilă neoficială, pentru că localnicii află astfel cine s-a mai născut în comuna cu aproape 4.000 de suflete.

Citește și

Comentariile sunt închise