Covasna: Producție bună de cartofi în acest an, estimările între 17 și 20 tone la hectar

71

cartofimucegConducerea Direcției Agricole Covasna se așteaptă la o recoltă bună de cartofi în acest an, estimând o producție medie de 17-20 de tone la hectar.

Directorul Direcției Agricole, Konczei Csaba, a declarat că în județ s-au cultivat anul acesta circa 11.000 de hectare cu cartofi, cu aproape 1.500 de hectare mai puțin decât anul trecut, iar vremea ploioasă a priit acestor culturi.

“Dacă privim în urmă cu zece ani observăm că încetul cu încetul, de la an la an, au scăzut suprafețele cultivate cu cartofi. Este cultura cu un grad mare de risc din punctul de vedere al producătorului, în sensul că necesită o investiție mare pe hectar și depinde foarte mult de factorii externi, de precipitații, cartofii au nevoie de foarte mult apă”, a explicat directorul Direcției Agricole.

Culturile de porumb, rapiță și chiar și de muștar au început să ia locul celor de cartofi, deoarece sunt mai puțin vulnerabile la capriciile vremii.

Președintele Asociației cultivatorilor de cartofi din județul Covasna, Romulus Oprea, a declarat că producătorii au emoții din cauza prețului, care scade atunci când pe piață este marfă multă.

“Dacă producțiile sunt mari, prețurile sunt mici (…) Anul trecut a fost rentabil pentru producătorii de cartofi, chiar dacă la sfârșit piața s-a stricat din cauza importurilor nefiscalizate și spun asta fără să mă ascund (…) La producția de cartofi imputurile sunt foarte mari. Cartoful e o cultură specială care presupune investiții de minumum 15.000 de lei pe hectar la cartoful de consum și 30.000 de lei pe hectar la cartoful de sămânță. Deci este o investiție fantastică și un risc deosebit, care de regulă în patru ani din cinci nu se acoperă”, a spus Romulus Oprea. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult