Covasna: Palincă de caise premiată cu aur la un prestigios concurs internațional desfășurat la Viena

19

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pălinca de caise produsă de doi covăsneni, Fustos Imre și Dezso Tibor, care dețin o mică distilărie în municipiul Sfântu Gheorghe, a fost medaliată cu aur la un concurs internațional organizat recent la Viena, potrivit AGERPRES.

Pe lângă medalia de aur, cei doi covăsneni au mai câștigat patru medalii de argint și două de bronz pentru produsele prezentate. Ei au fost singurii reprezentanți ai României la această competiție.

‘Destillata este unul din cele mai prestigioase concursuri, iar anul acesta ne-am luat inima în dinți și am zis că trebuie să încercăm. Participarea a avut ca rezultat șapte medalii, dintre care una de aur pentru palinca de caise. E un concurs important, au fost 11 țări și au fost prezentate în jur de 1.700 de mostre (…) Pentru noi are o foarte mare importanță această participare pentru că am vrut să vedem unde ne situăm, iar rezultatele sunt o confirmare că suntem pe drumul cel bun și că ne apropiem de elita producătorilor de palincă. Rezultatele sunt o confirmare specializată și un argument în plus și pentru consumator că produsul este bun și de calitate superioară (…) Produsul premiat cu aur este curat, făcut numai din fructe și are o aromă intensă de caise’, a declarat Fustos Imre.

Dezso Tibor a menționat că produsele prezentate sub sigla lor, Potio Nobilis, au obținut la acest concurs, pe bază de punctaj, și calificativul ‘Cea mai bună calitate’.

În mica distilărie din Sfântu Gheorghe cei doi covăsneni produc 15 sortimente de băutură, printre care palincă de zmeură, afine, soc, porumbe și pere pădurețe. Pălinca de zmeură a câștigat anul trecut titlul de campion absolut la Festivalul internațional al pălincii desfășurat în localitatea Gyula din Ungaria.

Cei doi covăsneni spun că prelucrează anual circa 1.000 de litri de alcool pur, prin urmare produc o cantitate mică de băutură.

‘Am început să facem pălincă din hobby, nu pentru ca să câștigăm bani din asta (…) Avem alte business-uri. Facem totul din plăcere, iar primul lucru la care ne gândim e să ne iasă ceva bun, curat și de calitate. Deci nu cantitatea ne interesează, așa că nu facem compromisuri’, a spus Fustos Imre.

Cei doi covăsneni vor ca pe viitor să lanseze și o linie de fructe confiate care să fie servite alături de palincă pentru a-i sublinia calitățile, dar și o gamă de produse maturate în butoaie făcute din lemn de măr, prun, vișin, etc, deci din esența lemnoasă specifică fiecărui fruct.

Citește și

Cmentariile sunt închise