27 ianuarie 2022 - 04:38

Covasna: Consiliul Județean, dispus să colaboreze cu noul ministru al Agriculturii pentru promovarea colacului secuiesc

kurtosConducerea Consiliului Județean Covasna a adresat o scrisoare deschisă noului ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, prin care își exprimă disponibilitatea de a colabora pentru promovarea colacului secuiesc învelit în zahăr ars, cunoscut sub denumirea de ”kurtoskalacs”.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, menționează că a ‘luat la cunoștință cu surprindere’ despre faptul că Achim Irimescu a afirmat luni, în timpul audierilor în comisiile parlamentare, că intenționează, în calitate de ministru al Agriculturii, să înregistreze produsul tradițional secuiesc ‘kurtoskalacs’ ca produs tradițional românesc, dar nu a găsit până acum o asociație care să îl promoveze.

Tamas Sandor precizează că Asociația pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Județean Covasna a demarat, anul acesta, o campanie de promovare a kurtoskalacs, propunându-și să transforme acest produs tradițional într-un ”ambasador al ținutului secuiesc’. În acest scop, au fost editate pliante în 16 limbi, care au fost distribuite atât în țară, cât și peste hotare și a fost publicată o carte în limbile maghiară și engleză, aflată în curs de traducere în limba română, referitoare la istoria și tehnologia preparării acestui produs.

De asemenea, a fost lansat site-ul www.kurtos.eu și s-a creat o comise internațională a kurtoskalacs-ului, la care au aderat până în prezent peste 34 de producători și ONG-uri din toată Europa.

‘Considerăm că într-un parteneriat corect construit nu se permite reinventarea originii produsului tradițional secuiesc ‘kurtoskalacs’, ci se urmărește respectarea și promovarea istoriei și identității produsului’, se mai spune în documentul citat, în care se mai arată că prima atestare documentară a colacului secuiesc datează din 1450, iar prima rețetă cunoscută este cea a contesei Mikes Maria din Zăbala, județul Covasna, care datează din 1784. (Sursa: AGERPRES)