17 aprilie 2021 - 10:14

Cotele de vânătoare la păsări s-au dublat în doar cinci ani

pasariSocietatea Ornitologică Română protestează vizavi de modul în care vânătorii parlamentari înțeleg să facă protecția păsărilor: cu pușca la ochi. Dacă președintele Klaus Johannis va promulga noua lege a vânătorii, această activitate va deveni o adevărată industrie în România.

Inițiatorii au afirmat în expunerea de motive că vechea lege ‘nu mai asigură o protecție eficientă faunei cinegetice, efectul reliefându-se în scăderea continuă a efectivelor speciilor cinegetice’. În ciuda celor spuse de vânătorii parlamentari, cifrele avansate de ei îi contrazic în totalitate. De la an la an, în ciuda efectivelor tot mai firave de animale, vânătorii au crescut cotele de vânătoare la numere care, uneori, nici nu au suport în realitate.

Exemplul cel mai elocvent este cel al gâștei de semănătură (Anser fabalis). În 2009/ 2010 cota de vânătoare era de 3.436 de exemplare. În sezonul actual, cota de vânătoare este de 25.536 de exemplare, dar — ATENȚIE — în România, conform estimărilor noastre, nu iernează decât 20-100 de exemplare din această specie.

La gâsca de vară (Anser anser), singură specie de gâscă sălbatică cuibăritoare în România, situația este aproape la fel. Acum cinci ani, cota de vânătoare era de 12.680 de exemplare, iar în acest sezon cota este de 25.176. La gârlița mare (Anser albifrons), cota de vânătoare a crescut de la 27.031 de exemplare până la 66.668 în doar cinci ani.

La fel de gravă este situația și la ciocârlii, specii preferate de vânătorii italieni. În sezonul 2009/ 2010 cota era de 304.745 de exemplare, iar în actualul sezon a fost de 683.066 de păsăricareputea fi vânate.

Cu cât cotele sunt mai mari, cu cât perioadele de vânătoare mai extinse, cu atât vor fi mai multe victime colaterale. Populația de gâște cu gât roșu (Branta ruficollis) va fi expusă în continuare împușcării accidentale, care poate afecta numere semnificative de păsări, deoarece sunt vânate speciile alături de care formează stoluri. Păsările cântătoare vor fi și ele afectate, dat fiind că este permisă vânătoarea la ciocârlii.

Alături de Asociația OTUS și de Grupul Milvus, specialiștii SOR au participat la realizarea unui scurt film explicativ despre impactul vânătorii, atunci când nu este făcută în mod sustenabil.