Cotațiile grâului în Portul Constanța. De ce au fluctuat prețurile în ultimele zile

Cotațiile grâului a fluctuat în ultima săptămână pe bursele internaționale, fiind influențat de mai mulți factori internaționali. Cu toate acestea, prețurile din piața fizică au rămas oarecum la valori similare celor de săptămâna trecută.

Unul dintre factorii principali care au influențat cotațiile în ultima perioadă are legătură cu starea culturilor din China.

”Grâul a pendulat în sus și în jos pe Chicago Board of Trade. Din cauza lichidării de stocuri a fost un sell-off masiv zilele trecute, urmat de o veste din China cum că ploile torențiale au deteriorat o foarte mare din cultura de grâu chinezească. Așteptau un record în jurul valorii de 140 de milioane de tone, iar circa 10-20 de milioane ar prezenta probleme de fungi și de boabe încolțite. Credem că și această cantitate, dacă va fi recoltată, va servi foarte bine în industria zootehnică”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.

În aceste condiții, prețul grâului în Portul Constanța a ajuns la o valoare de maximum 197 euro/tonă. În ceea ce privește recolta așteptată de fermierii români, datele indică producții excepționale în 2023.

”Vedem Constanța cum indică 195-197 euro/tonă, în aceste condiții, în aceste zile. (…) O veste bună despre România este că avem o prognoză de recoltă, de stadiu de vegetație excepțional, exact așa cum am avut în 2021”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole