Cota de impozitare a fost modificată în favorarea micilor fermieri

1182504_29083707Statul român ridicat plafonul de impozitare de la maxim 10 animale și 50 de familii de albine, potrivit recolta.eu. Astfel, fermierii care au maximum 50 de oi, 25 de capre şi 75 familii de albine nu vor fi impozitaţi.  De asemenea, potrivit noilor reglementări agricultorii ar urma să plătească un impozit mai mic pentru culturile de cartofi, legumele cultivate în câmp sau sere, pomi, precum şi pentru bivoliţe, oi, capre şi porci, deoarece Parlamentul a majorat plafoanele pentru care un fermier care deţine oi, caprine şi albine nu va fi impozitat, conform legii de aprobare a Ordonanţei 8/2013 privind Codul Fiscal.

Totodată, nu vor plăti impozit cei care au până la 2 vaci şi bivoliţe, 6 porci şi 100 de păsări de curte, prevedere menţinută. De asemenea, a fost ridicată limita pentru viţa-de-vie pe rod de la 0,5 hectare la 1 hectar, fiind introdusă şi o nouă categorie, cea a arbuştilor fructiferi, pentru care a fost stabilit un plafon de maxim 1 hectar pentru care nu se percepe impozit.
Mai sunt exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafaţa cultivată este de maxim două hectare, ca şi în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr şi hameiului. Limite maxime mai sunt stabilite leguminoaselor pentru boabe şi pomi – 1,5 hectare, tutunului – 1 hectar, legumelor cultivate în câmp – 1/2 ha, florilor şi plantelor ornamentale – 0,3 ha şi legumelor în spaţii protejate – 0,2 ha.
Cetățenii care obțin câștiguri financiare de pe urma creşterii şi exploatării animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală în stare naturală, vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, determinat pe baza normelor de venit stabilite.
Impozitarea va fi extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură, zone unde se aplică o impunere în conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real. (Sursa: recolta.eu)