Costurile pentru alimentarea sistemelor de irigaţii ar putea scădea din 2014 cu 30%

13

irigatiibb

Preţul energiei electrice folosite pentru alimentarea sistemelor de irigaţii ar putea scădea din 2014 cu 30%, având în vedere că Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) va putea furniza energie cumpărată direct de la producători către utilizatorii de apă.

Ministrul Agriculturii a aprobat în acest an proiecte de îmbunătăţire a sistemelor de irigaţii, înaintate de utilizatorii de apă, în valoare de 100 mil. euro. Totuşi pentru aceste proiecte s-au alocat până acum de la buget doar 25 mil. euro, rămânând ca restul de 75 mil. euro să fie plătite anul viitor.„Sperăm să putem furniza energie electrică cu preţuri scăzute de la începutul campaniei agricole din 2014. Prin achiziţia energiei de la producători şi livrarea către utilizatorilor de apă putem obţine o reducere a preţului unui mwh de 30%“, a declarat Valentin Apostol, director în cadrul Ministerului Agriculturii.

Pentru îmbunătăţirea sistemelor de irigaţii este vizată o suprafaţă de 800.000 de hectare.

„Într-o primă discuţie, UE a acceptat reabilitarea a 220.000 de hectare de irigaţii, iar suma pe care sperăm să o obţinem de la UE este de 225 mil. euro. Cu aceşti bani se urmăreşte înlocuirea a 550 de agregate de pompare. Totodată, organizaţiile utilizatorilor de apă au la dispoziţie prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 fonduri de 325 mil. euro, de circa 3 ori mai mult decât a reuşit România să atragă în 2013 pe această componentă”, a declarat Apostol. (Sursa: amosnews.ro)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise