Criza din sectorul îngrășămintelor se răsfrânge, fără îndoială, și asupra sectorului legumicol, un sector deja afectat de atâtea și atâtea probleme. Chiar dacă în această perioadă au parte de prețuri mai bune la unele produse, legumicultorii se tem că greul abia acum începe, pentru că sumele pe care vor trebui să le scoată din buzunare în perioada următoare pentru a-și îngriji culturile vor fi greu de suportat.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu mai mulți legumicultori din diferite zone ale țării cu tradiție în acest sector, iar toți spun același lucru: munca lor pare în zadar, pentru că profiturile sunt din ce în ce mai mici, dacă nu inexistente, iar mulți dinte ei nu vor mai putea să-și continue afacerile în anii care vin.
”Din lipsa fondurilor, a banilor care nu au existat din cauza pierderilor, s-au plantat foarte puține suprafețe de varză de toamnă, iar la momentul de față are un preț cât de cât bunicel pentru noi, ca producător. Nu ne putem lăuda, pentru că venim din spate cu un minus foarte mare, dar e ceva mai bine. Sperăm să fie mai bine și în continuare, dar îmi e teamă, pentru că în ultima perioadă energia electrică, gazele, inputurile s-au scumpit. Spre exemplu, îngrășămintele pe care le folosim noi s-a scumpit cu 300%. Luptăm și încercăm să supraviețuim”, a precizat Marius Oancea, legumicultor din județul Dâmbovița.
Lucruri similare sunt susținute și de către producătorii din alte bazine legumicole importante.
”Am avut probleme în prima parte a anului; acum, spre final, merge bine cu varza, conopida, țelina, prețuri bunicele, dar să ținem cont că noi am cumpărat inputurile când încă nu se scumpiseră. De acum încolo o să fie grav. S-a scumpit și materia primă pentru solarii, mă refer la țeavă, la folie. Ce nu s-a scumpit în 10 ani de zile, s-a scumpit în jumătate de an. Nu înțelegem nimic, nici nu știm cum o să închidem anul acesta”, a subliniat Mircea Bujor, legumicultor din județul Teleorman.
”Afacerea mea este pe pierdere în momentul acesta. Ferma mea are o pierdere foarte mare. Nici nu mă așteptam la așa ceva. Anul trecut, în pandemie, am supraviețuit; anul acesta este un dezastru total. Anul acesta am mers câteva luni la rând sub prețul de producție, ceea ce înseamnă că nu ai cum să câștigi. Chiar dacă acum am ajuns la nivelul prețului de producție, spre exemplu la ardei, este prea târziu, pentru că nu se mai face și recoltezi o dată la o lună, în cantități foarte mici”, a adăugat Claudiu Breazu, legumicultor din Glodeanu Sărat, județul Buzău.