Cornel Stroescu, fondatorul societății Hastro Şovarna, a decis să vândă o suprafață de aproximativ 2.000 de hectare, echivalentul a 20% din acțiunile companiei sale, către unul dintre cei mai mari latifundiari din Bulgaria, Svetoslav Ilchovski. Fermierul din Mehedinți plănuiește acum să-și dezvolte afacerile în celelalte sectoare ale agriculturii: legumicultură și zootehnie.
Realizatorul Ovidiu Ghinea a dialogat cu fermierul Cornel Stroescu pe marginea acestui subiect, în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”. Iată ce ne-a declarat agricultorul:
”Am construit ceva acolo, am făcut ce n-a făcut nimeni în județul Mehedinți. Am considerat că altcineva poate să o preia și să meargă mai departe. (…) Ideea este să nu rămânem pe loc. Am făcut ceva aici, am creat 20 de locuri de muncă unde nu era nimic, era un fost CAP. Totul era dărâmat, acum totul este nou: un siloz de 8.000 de tone, utilaje, o suprafață de aproape 2.000 de hectare.
Cel care urmează să o lucreze e un cetățean bulgar. E un om foarte ok, păstrează toate locurile de muncă, vrea să mai investească mai departe pe malul Dunării, să creeze un nou port de încărcare a cerealelor. Am discutat și pe partea de cereale, atunci când o să am nevoie, pentru că o să consum cu efectivul de păsări în jur de 10.000 de tone de cereale pe an. (…) Eu deja am depus un nou proiect pe partea avicolă, un proiect de 8,5 milioane de euro, pentru care sper că voi semna și contractul de finanțare până la sfârșitul lunii decembrie. Vom extinde ferma avicolă de zece ori, vom ajunge la 200.000 de capete”, a precizat Cornel Stroescu pentru AGRO TV.
Pe lângă investiția în zootehnie, fermierul din Mehedinți plănuiește să se extindă și pe partea de legumicultură. De asemenea, acesta plănuiește să modernizeze fosta bază de cereale din Vânju Mare, unde urmează să proceseze cerealele, dar și să înființeze un depozit de legume și fructe.
În ceea ce-l privește pe latifundiarul bulgar Svetoslav Ilchovski, acesta ar deține undeva la 10.000 de hectare de teren agricol în sudul României, mare parte din suprafețe fiind preluate de la patronul clubului de fotbal Universitatea Craiova, Mihai Rotaru, potrivit publicației puterea.ro.