29 noiembrie 2021 - 23:29

Corina Crețu: Împreună cu Phil Hogan vom corela programele de finanțare

Corina-Cretu-si-Phil-Hogan-in-vizita-la-Suinprod-RadicAflată în vizită oficială de lucru în România, Doamna Corina Crețu, comisar european pentru Politici Regionale, l-a însoțit pe Comisarul pentru Agricultură, Phil Hogan, în vizita pe care acesta a efectuat-o la Complexul de îngrășare a porcilor Suinprod Radic. Aceasta a răspuns câtorva întrebări, în cadrul unui interviu

Reporter: Stimată Doamnă Corina Crețu, cum apreciați gradul de absorbție a fondurilor europene pe zona de agricultură și industrie alimentară?

Corina Crețu: După cum știți, eu coordonez Comisariatul pentru Politici Regionale, care, într-adevăr, are tangență și cu programele europene de dezvoltare zonală, rurală etc. Din păcate, după aderarea României la Uniunea Europeană, țara noastră a avut un început mai greu, din punct de vedere al absorbției de fonduri europene. Dar, acum s-a ajuns la un grad de absorbâie de peste 50 %, iar domnul Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene, mi-a promis că, până la finalul acestui an, se va ajunge la un procent de 80 %.

Rep: Pe ce trebuie insistat, atunci când este vorba despre dezvoltare rurală?

C.C.: Desigur, nu trebuie omise activitățile în sinte din agricultură sau în unitățile de procesare a materiei prime. Dar, acestea trebuie corelate cu programele de realizarea infrastructurii, cu înființarea de școli, cu acelea de a ridica gradul de cultură al oamenilor din mediul rural, cu introducerea internetului de mare viteză și în zonele rurale. Trebuie ca România să facă tot ce este posibil ca tinerii să rămână la sate, dar pentru aceasta trebuie să li se asigure necesitățile de bază: locuri de muncă, școli, edicație, informare. România are 45 % populație care trăiește în mediul rural, dar acest procent acoperă 80 % din suprafața țării. Acum, la sat, nu au rămas decât bătrânii, iar tinerii au plecat și pleacă masiv spre centrele urbane. Or, acest lucru trebuie să înceteze.

Rep: Bun, dar pentru asta, trebuie asigurate facilități pentru accesarea de fonduri europene. Ce ne puteți spune în acest sens?

C.C.: Din discuția pe care am avut-o și azi, dar și din alte discuții, știu că domnul ministru Eugen Teodorovici va simplifica foarte mult procedurile de accesare a fondurilor europene, în special, de tinerii care doresc ăs dezvolte afaceri în mediul rural. Totodată, am stabilit cu domnul Phil Hogan să ne corelăm programele de acțiune și finanțare, pentru a cuprinde tot ce înseamă dezvoltare rurală: activitate economică, infrastructură, educație, condiții ridicate de trai. Știu bine cât de necesare sunt aceste lucruri, pentru că am crescut la țară.