Coridorul maritim prelungit – scăderea rapidă a prețurilor grâului și porumbului. Cât de jos s-au dus

După o lungă incertitudine, anunțul de miercuri al președintele turc despre prelungirea „cu încă două luni” al acordului privind coridorul maritim al cerealelor din Ucraina a condus rapid la scăderea prețurilor grâului și porumbului pe piețele mondiale.”S-a decis prelungirea acordului cerealier de la Marea Neagră cu încă două luni”, a declarat miercuri Recep Tayyip Erdogan.

La câteva minute după acest anunțul despre coridorul maritim, prețurile grâului au scăzut rapid pe piața europeană, ducându-se sub 226 de euro pe tonă pentru grâul cu livrare în septembrie, ceea ce înseamna o scădere cu peste 8 euro față de ziua precedentă.

Porumbul a înregistrat un declin similar, tranzacționându-se cu aproximativ 220 de euro pe tonă pentru contractul cu livrarea din  iunie.

Ca și în martie, prelungirea este tot de 60 de zile, în loc de cele 120 planificate la început de „Inițiativa Mării Negre” care presupune un set de două acorduri supervizate de Națiunile Unite și Turcia, încheiate separat cu Kiev și Moscova în iulie 2022.

În timpul reînnoirii precedente, Moscova a explicat că va negocia orice nouă reînnoire prin condiții suplimentare de îmbunătățire a exporturilor proprii de cereale și îngrășăminte, exporturi  afectate de sancțiunile care au lovit băncile din Rusia  dar afectate și de reticența asigurătorilor și transportatorilor.

Coridoarele europene de solidaritate s-au dezvoltat pe cale ferată și prin porturile europene de pe Dunăre sau din Marea Baltică. Pe termen foarte scurt, o întrerupere a coridorului maritim al Mării Negre nu ar fi fost „dramatică pentru că nu mai e mult de exportat”, potrivit lui Damien Vercambre, specialistul pe piață de cereale de la Inter-Courtage.

- Publicitate -

Vercambre precizează însă, că întreruperea coridorului ar fi „critică la sfârșitul verii” dacă Ucraina nu ar putea nu-și exportă nouă recoltă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole