Convenţiile semnate de APIA cu băncile pentru finanţarea fermierilor, condiţionate de volumul creditelor acordate de bancă

6

banisubv
În condițiile în care absorbția fondurilor pentru dezvoltare rurală se confruntă cu accesul dificil la credite și în special dobânzi care descurajează potențialii beneficiari, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a căutat soluții pentru sprijinirea agricultorilor.

În urma consultărilor cu băncile, care au durat aproape un an de zile, MADR a adoptat cadrul legislativ prin care se condiționează participarea la schemele de finanțare din sectorul agro-alimentar.Având în vedere ca agricultura beneficiază de plăți europene și subvenții naționale de peste 3 mld. euro anual, o serie de bănci și-au manifestat interesul pentru a se implica în sectorul agro-alimentar.

Astfel, MADR prin APIA semnează în fiecare an o serie de convenții care permit agricultorilor să obțină credite în condiții favorabile de la bănci în contul adeverințelor eliberate de APIA prin care se certifică faptul că fermierii în cauză urmează a beneficia de plăți directe, plăti pe suprafața din Pilonul II dezvoltare rurală, plați complementare directe din bugetul național pentru bovine, ovine și sectorul vegetal, precum și plăți pentru bunăstarea animalelor.

Din acest an, în urma adoptării actului normativ menționat se condiționează semnarea convenției APIA cu o anumită bancă de volumul creditelor acordate de bancă în cauză, în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală la care băncile în general sunt mai reticente în acordarea de credite.

În plus, prin acest act legislativ se stabilește și un nivel maxim redus al dobânzilor practicate (pentru FEGA – ROBOR 6M + 4% și FEADR – ROBOR 6M + 4,5%, iar comisionul sub 1%) tocmai pentru a încuraja fermierii și beneficiarii Programului de Dezvoltare Rurală să solicite credite bancare care să conducă astfel la creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene.

Aceasta măsură reflectă preocuparea MADR în absorbția fondurilor europene chiar dacă rata a ajuns pentru dezvoltare rurală la aproape 60% din 8,124 mld euro.

Citește și

Cmentariile sunt închise