Controale în fermele cu porci sacrificați din cauza PPA. La mijloc sunt peste 10 milioane de euro!

Pestă porcină africană

Echipe de auditori din cadrul Directoratului General pentru Sănătatea şi Siguranţa Alimentelor efectuează controale în patru judeţe din România în care au evoluat focarele de pestă porcină africană (PPA) în exploataţii comerciale și care au atras în mod deosebit atenţia.

Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din județele Ialomiţa, Argeş și Olt au fost deja controlate până miercuri, urmând ca joi, 9 decembrie, echipa de auditori să ajungă și în județul Călărași, relatează adevărul.ro.

Echipa de control a acordat o atenție deosebită situației din Olt, județ care, deși se află pe locul al treilea în privința numărului de focare de PPA (34, față de 223 focare în Ialomița și 73 de focare în Teleorman), s-a remarcat prin numărul mare de porci sacrificaţi din cauza peste porcine africane în exploataţiile comerciale – peste 100.000 de capete.

„În această săptămână are loc o Misiune de audit DG(SANTE)/2021-7501, privind implementarea controalelor oficiale în domeniul sănătăţii animale sub raportul pestei porcine africane, în mod special în ceea ce priveşte acţiunile întreprinse cu privire la eradicarea acesteia“, se menţionează într-un comunicat transmis miercuri de DSVSA Olt.

Auditorii din cadrul Directoratului General pentru Sănătatea şi Siguranţa Alimentelor au verificat dacă „cerinţele legale relevante şi standardele aplicate în pesta porcină africană au fost implementate în mod eficient şi specific“. Totodată, echipa de control urmează să evalueze cât de fiabile au fost controalele oficiale întreprinse ca urmare a apariţiei focarelor de PPA.

Amintim că trei exploataţii foarte mari din județul Olt au fost afectate de virusul PPA, una dintre acestea, cea din Ipoteşti, trecând chiar de două ori prin procedura de neutralizare a întregului efectiv de porci, de la declanşarea epidemiei.

În total, peste 100.000 porci au fost sacrificaţi, în județul Olt, în decurs de o lună, în urma măsurilor de intervenţie în focar. Proprietarii fermelor cer acum despăgubiri care totalizează peste 10 milioane euro, fapt ce ridică o serioasă problemă cu privire la cine îşi va asuma să semneze documentele de autorizare la plată, în condiţiile în care şeful DSVSA Olt a avut în ultimii ani perioade foarte mari de concediu medical, iar adjunctul său este cu demisia pe masă.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.