Consumul din UE a scazut pentru al doilea trimestru consecutiv

14

 Cheltuielile de consum din Uniunea Europeana au continuat sa scada in trimestrul al treilea, cu 1,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Vestea buna este ca ritmul anual de scadere a incetinit fata de cel inregistrat in al doilea trimestru, de 2,4%, potrivit Barometrului cheltuielilor de consum al Visa Europe, relateaza capital.ro.

Germania a contribuit decisiv la temperarea scaderii anuale, inregistrand o crestere a consumului in trimestrul III.

In pofida scaderii generale a cheltuielilor de consum per ansamblul statelor UE, datele indica pentru trimestrul al treilea o crestere anuala a cheltuielilor in 16 tari, comparativ cu 12 state care au inregistrat majorari in trimestrul doi.

In Germania cheltuielile au crescut cu 0,8% in trimestrul al treilea spre deosebire de 0,4% in trimestrul doi. Europa de Est a continuat sa inregistreze cresteri si in al treilea trimestru din 2012. Astfel, cheltuielile de consum au inregistrat cresteri de doua cifre in Slovenia si Lituania si s-au majorat semnificativ in Letonia, Bulgaria si Estonia.

Cu toate acestea, cheltuielile de consum au scazut in alte economii mari din UE, respectiv in Spania (-5,3%), Italia (-4,6%) si Marea Britanie (-3,3%). In acelasi timp, Franta a inregistrat un declin anual mai temperat in trimestrul al treilea, de -0,6%.

Portugalia, Grecia si Irlanda, statele cele mai afectate de criza zonei euro, au inregistrat cele mai puternice scaderi ale cheltuielilor de consum.

Sursa: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Business/International/237270/consumul-din-ue-a-scazut-pentru-al-doilea-trimestru-consecutiv.html?utm_source=newsletter-daily-20121220&utm_medium=email&utm_content=daily-20121220&utm_campaign=Newsletter-Daily

Citește și

Cmentariile sunt închise